Treceți la conținutul principal

Un vierme mic

 


Inspirată de Duhul Sfânt prin poezia pe care o puteți vedea mai jos aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri.

Îmi place mult Costache Ioanid, poeziile lui sunt pe inima mea. Pe aceasta o știu de când eram mică. O prietenă de-a mea o recita în biserică când avea ocazia. 

La început m-a uimit că a putut reține atâtea versuri. Apoi m-a fascinat povestea din spate. Și cu anii am pătruns mai adânc în mesajul ei.

Deși „Un vierme mic” este o poezie scrisă pentru copii este defapt pe înțelesul lor expus un adevăr parcă prea greu digerabil și pentru noi adulții.

Întâi aș vrea să vă las să îi cunoașteți mesajul și apoi voi face câteva comentarii aplicabile și nouă pe diverse situații cu, care ne confruntăm.


Un vierme mic-  Costache Ioanid  

„E noapte. La o masă, plecat peste hârtie,

cu-abecedaru-n față, stă un copil și scrie.

Dar lângă el, vicleană, din luciul filei roze,

zâmbește o șopârlă din cartea lui cu poze.

Acum copilu-și pune creionul între dinți.

"Șopârlele-s frumoase... și-s repezi... și-s cuminți."

Ușor el dă o filă. Și alta... Şi-ncă una.

Apare papagalul... păunul și păuna...

și un cocoș cum scurmă, hrănind o găinușă,

şi un... Dar stai... afară... cine-a scâncit la ușă?

Băiatul stă și-ascultă. E-un glas sau o părere?

Se duce-n prag și strigă: "E cineva?" Tăcere.

Ba nu. E-un glas subțire. Auzi? — Mi-e frig... îngheț...

Copilule, deschide pentr-un sărman drumeț!

— Dar cine ești? Mi-e frică. — Sunt mic... — Să-întreb pe tata!

— Nu-l întreba! Deschide că plouă cu găleata!

Și-apoi știu basme multe şi ghicitori un sac!

— Dar cine ești? — Un vierme... — O, viermii nu

prea-mi plac.

— Dar eu sunt mic... o scamă... Și, când mă fac covrig,

abia mă vezi. Hai, trage zăvorul că mi-e frig!

Şi i-a deschis băiatul: — Noroc și seară bună!

— Noroc... Dar unde-i ploaia? — A stat... Nu vezi că-i

lună?

— Hi - hi! ... A fost o glumă ca să mă lași pe prag...

Dar stai, nu-nchide ușa că după mine trag

un vechi şi bun prieten, un șoricel din pod...

—Sunt eu! Dar cartea unde-i? Ia dă-mi-o să ți-o rod!

Apoi o să dăm fuga pe mese și prin blide

să facem mii de pozne. Dar stai, mă rog, nu-nchide,

că trag şi eu cu coada o bufniță flămândă!

— O bufniță? Mi-e frică! — Dar bufnița e blândă...

— Sunt bufnița! Privește în ochii mei rotunzi.

De-acum să umbli noaptea și ziua să te-ascunzi!

Să fii ascuns de mama, de tata... Stai puțin.

Ia mai lărgește ușa să intre și-alt vecin...

— Eu... Mă cunoști. Sunt vulpea. Și cred că mă iubești...

— Eu știu că vulpea strică... — Ce? — Viile... — Povești!

Dacă asculți de mine am să te-nvăţ să furi!

— Dar e păcat... — N-ai teamă! Nu spune în Scripturi

că apele furate mai dulci sunt, mai plăcute...

Și-acum... deschide-n lături, că vine... vine iute...

o zână fără seamăn! Zâmbind să-i ieşi în cale

slăvitei caracatiţi!... încolăcimii sale!

— Nu, n-o primesc! Mi-e frică! Afară !... Prea târziu...

Căci bufnița și vulpea și șoarecul suriu

dau ușa de perete. Şi umede ventuze

se prind în rotocoale pe umeri, peste buze...

Ce rece-mbrăţişare! Cum i se frânge trupul!...

— Așaa! sunt deznădejdea! Acum... apare lupul!

Vai! În chenarul ușii doi ochi de foc se-arată...

E lupul ce rânjește... și vine... vine... "Tată!"

Ca trăsnetul lovește o flacără pe lup.

Iar umedele brațe de pe copil se rup.

— Tu dormi? îi spune tata. Şi lecția n-ai scris!

Ce bine-i lângă tata! Ce bine c-a fost... vis...

*

"Minciuna nu-i o crimă", se spune câteodată.

"E-un vierme mic, ce trece. Şi floarea-i tot curată..."

Nu, floarea nu-i curată! Un vierme nu-i ca roua.

Întâia ta minciună aduce pe a doua.

Întâi e o verigă, apoi un lanț: robia.

Visarea trage lenea și lenea lăcomia.

Apare băutura, desfrâul, furtișagul.

Şi-apoi când deznădejdea, trecând în grabă pragul,

te faci să-ți curmi viața sau să te-mbete crima,

cine-a deschis zăvorul? Doar o minciună... Prima.

Minciuna o e crimă? E-o crimă orice pată!

Când vine micul vierme! Tu strigă-n grabă: "Tată!"

Prin sângele salvării loveşte pe dușman!

Alungă primul oaspe, căci ultimu-i Satan!”

Putem spune Amin? O, cât impact are această poezie! Pare așa de infantilă dar cât de ușor trecem cu vederea că „un vierme mic” apare întâi dar o dată primit în viața noastră (orice ar fi: dependență inofensivă chiar sau plăcere, sau poftă de orice fel) aduce după ea încă una și încă una... și tot așa. Până ce ne vor copleși și sub greutatea lor vom fi strivite. Dar cât har că Îl avem pe Tata. Și că putem striga către El chiar acum înainte să ne viziteze „viermele”  . Dar chiar dacă i-am deschis ușa și dacă a mai adus deja prieteni neinvitați după el, încă nu este timpul pierdut. Putem striga la Tata. Și El ne va izbăvi.

Poezia prezintă visul unui copil. Un coșmar mai bine zis din care este trezit de tatăl său. Doar că dacă pentru un copil pare un lucru atât de inofensiv. Pentru noi nu este deloc așa. 

Viermele stă la ușă permanent și așteaptă să-i deschidem și apoi are grijă să aducă și alte „lighioane” care să ne sperie. Nu știu care este „viermele” ce stă la pândă să-i deschizi acum? Poate fi o pasiune care poate deveni idol. Sau o plăcere pe care ți-este greu să ți-o refuzi (modă, mâncare, shopping). Sau o poftă de oricare fel (culinară, emoțională, fizică, sexuală). Sau poate un vis neîmplinit pentru care te lupți să îl faci real tu! Poate fi chiar comoditatea sau lenea cu care te tot lupți de o vreme. Sau vreo stare emoțională care te controlează (nesiguranță, tristețea, deprimarea)?

Nu ezita să strigi „Tată”. Și voi n-ați primit un duh de robie, ca să mai aveţi frică, ci ați primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava !”, adică „Tată!” Romani 8:15. Cere-I Lui să intervină. Cere Lui putere, voință și înfăptuire. Poate te-ai luptat până acum și te simți secătuită de puteri. Poate că vrei să abandonezi lupta crezând că este pierdută. Sunt deja prea mulți invitați „nepoftiți” în „casa ta”. Nu renunța. Nu abandona! Îl ai pe Tata! Un Tată care „Fiindcă  atât de mult a iubit (Dumnezeu) lumea, a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” (Ioan 3:16 )

Deci și pentru tine, cea care citești acum sunt aceste rânduri și care te simți înfrântă de minciunile vrăjmașului atât de bine ambalate și atât de strălucitoare pe din afară dar pline de „venin” înăuntru. 

Nu lăsa viermele mic să facă legea în viața ta. Strigă acum TATĂ. Cere-i iertare, pocăiește-te pentru „viermele mic” din viața ta. Și lasă-te condusă de Duhul Său mai departe. Mergi liberă pe calea Domnului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...