Treceți la conținutul principal

Ce înțelegi prin Bun? Ce reprezintă pentru tine TOT?


 
Ce înțelegi prin Bun? Bun pentru tine? Bun pentru inima ta? Pentru viața ta profesională sau socială?
Familia? Prietenii? Reputația? Încrederea de sine? Popularitatea? Dar ce consideri că este bun din tot ce ai acum? Poate aceleași lucruri menționate mai devreme?
Ca persoană relațională mă confrunt cu această întrebare lăuntrică mereu. Poate și tu. 
Prietenia este un dar de la Dumnezeu. Mai ales dacă ne înconjurăm de oameni cu aceeași țintă care să Îl cunoască mai mult pe Domnul și să trăiască pentru El zi de zi. 
Familia este un dar și ea (primim protecție, ocrotire, dragoste) fie că este vorba de familie biologică sau de suflet. 
Dar ce facem cu reputația? Cât de bună este? Și cât ne folosește? Dacă este vorba de reputația noastră ca și creștine trebuie să ne luptăm pentru ea. „Însuși Duhul adeverește împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu.” (Romani 8:16)
„și a făcut din noi o împărăție și preoți pentru Dumnezeu, Tatăl Său, ale Lui să fie slava și puterea în vecii vecilor! Amin.” Apocalipsa 1:6 Trebuie ca viața noastră să Îl reprezinte pe Cel pentru care trăim și pe care Îl urmăm.
Reputația pe care o promovează lumea nu valorează nimic. Nu ne face cu nimic mai bune, curate și sfinte, ceea ce ne cere Domnul Isus.
Se găsește un lucru bun în a avea încredere în noi înșine? În forțele, cunoștințele și competențele noastre? De unde le-am dobândit? „Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (1 Corinteni 4:7)
Acest verset confirmă că tot ce avem este un dar. Ziua de azi pe care o trăim este un dar. Sănătatea este un dar. Puterea de muncă de asemenea un dar. Tot așa și capacitatea intelectuală este un dar. 
„Mulțumiți totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile în Numele Domnului nostru Isus Hristos.” (Efeseni 5:20)
Și am ajuns la capitolul popularitate? Este aceasta un lucru bun? Trebuie să fim populari ca și copii ai Domnului? Mereu în centrul atenției? Să spunem cele mai bune glume sau să facem lumea să se simtă bine când intrăm într-o încăpere? Dacă ne uităm la Domnul Isus, exemplul nostru Suprem. Deși era popular. „...și o mare mulțime de oameni, care veniseră din toată Iudeea, din Ierusalim și de pe lângă marea Tirului și a Sidonului, ca să-L asculte și să fie vindecați de bolile lor.” Luca 6:17 b. – pe de altă parte cei care susțineau că au credință în Dumnezeu, că știu și împlinesc Cuvântul erau împotriva Lui, nu au înțeles că El era Mesia. Profetul Isaia în capitolul 53 ne spune că era: „Disprețuit și părăsit de oameni, om al durerii și obișnuit cu suferința, era așa de disprețuit, că îți întorceai fața de la El, și noi nu L-am băgat în seamă. Noi- atât cei ce își ziceau cunoscători ai lui Dumnezeu dar și noi cei care am rătăcit atâta timp. „...fiecare își vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră, a tuturor.”
Totuși El suferințele noastre le-a purtat și durerile noastre le-a luat asupra Lui, și noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu și smerit.” Versetele 3‭-4,6.‬‬‬‬
A fost Domnul popular? A avut faimă s-a lăudat cu ceva? Prin toate nu a vrut decât să Îi aducă glorie Tatălui.
Ce consideri bun din tot ceea ce ai cum? 
Pentru mine bun înseamnă relațiile. Familia. Aprecierea. Prietenia. Împlinirea emoțională. Sănătatea. Binele profesional. Și atunci când toate aceste lucruri au devenit binecuvântări fără de care nu îmi puteam imagina viața, a intervenit Domnul și mi-a arătat ce înseamnă Bun din punctul Lui de vedere.
Nu aveam aceeași definiție. Credeam că după ceea ce tânjeam era Bun pentru mine. Credeam că împlinirea emoțională ajutată de mine să o obțin, este un lucru bun. Am uitat că sănătatea nu este un lucru de apucat. Că avea succes profesional nu te face mai sfântă. 
Te întrebam la început ce înseamnă pentru tine Bun. Dar ce înțelegi prin Tot? Tot ce contează pentru tine mai mult în viața asta? Lucruri sau oameni fără de care nu poți merge mai departe? Vise neîmplinite?
Pentru mine relațiile și împlinirea emoțională au cântărit foarte mult. Și când Domnul a pus diagnostic pe anumite aspecte „Toxic” mi-a fost greu să înțeleg și să accept că nu mai pot da vina pe nimeni. Eu sunt responsabilă pentru alegerile mele proaste. Pentru ceea ce am numit Bun și era toxic. Și pentru ceea am considerat ca fiind Tot și defapt în ochii Domnului era un fir de praf ce îmi afectase vederea spirituală de-a lungul timpului.
Și de atunci de când Domnul cu îndurare mi-a descoperit aceste lucruri. De când m-a făcut să îmi amintesc că dacă pierd tot ce prețuiesc dar rămâne Isus este tot ce contează, lucrurile au început să se schimbe și să se îndrepte în direcția corectă.
Mulțumesc Isus.
Ce înțelegi prin Bun? Ce reprezintă totul pentru tine?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...