Treceți la conținutul principal

"...Ești ca o boală autoimună!"

 



După o perioadă încercată și cu o greoaie acomodare, se așternuse liniștea. 

Nimic nu prevestea o furtună care să-i răscolească întreaga ființă. 

Nu avea curaj să o ia de la capăt și nici nu înțelegea de ce fix atunci, când totul era în tihnă.

Nu voia nici o schimbare, era bine așa.

Și totuși, a decis să dea o șansă noului și a lăsat să vadă ce se întâmplă. Dar lupta era înlăuntru. Vorbea, simțea, acționa cu rezerve pentru că nu voia să reia procesul anevoios dinainte.

Deși nu a mers mult timp pe drumul acesta, a purtat o luptă vizibil deranjantă în exteriorul ei. Dar în final a descoperit că deși i s-a zis că este asemeni unei boli autoimune, nu era un defect...

Din contră, cu timpul a realizat că era lucrarea Duhului Sfânt să gândească și să acționeze așa. 

Sună dur „boală autoimună” și destul de jignitor dar în esență ar spune acum că este un „compliment”. Ciudat nu? V-a spus cineva dragelor că sunteți asemeni unei boli autoimune?

Haideți să îi înțelegem sensul. O astfel de boală se luptă să distrugă sănătatea. Ce ar putea însemna acest lucru din punct de vedere emoțional și spiritual? Emoțional vorbind, un astfel de om nu își dorește fericirea. Ați cunoscut vreo persoană care să nu vrea să fie fericită? Sau vreuna care să se lupte împotriva fericirii ei?

Dacă nu, haideți să faceți cunoștință cu ea. Asta poate pentru că nu toate avem aceeași definiție pentru Fericire. Și nici nu avem același drum de parcurs până la ea.

Pentru unele dintre voi, fericirea se poate găsi în familia pe care o aveţi, darurile de la Domnul (copiii voștri), sau poate în sănătatea: fizică, emoțională și spirituală, sau poate în stabilitatea locului de muncă, pentru altele.

Dar ce zice Domnul despre Fericire găsim în Cartea Sa:„Cât pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Îl fac locul meu de adăpost, ca să povestesc toate lucrările Tale.” (Psalmul 73:28). 

Poate că devin prea spirituală, dar în tumultul fiecărei zile dacă nu avem poate copii, soț, sau nu stăm bine cu sănătatea și nici locul de muncă nu este cert. Atunci cu adevărat realizăm că nu există o fericire mai reală și autentică decât aceea de a ne apropia de Domnul Isus. De a face din El zi de zi locul nostru de adăpost, și când trupul ne este afectat, și/sau emoțiile sau suntem atacate cu tot felul de vești. Dar mai presus de toate acestea în timp ce ne apropiem de El descoperim lucrările Lui minunate în noi și prin noi și trebuie să le spunem și celorlalți să fie încurajați.

Tu ești cu adevărat fericită? Sau ești tu asemeni unei boli autoimune? Emoțional, spiritual? De ce spuneam că este un compliment și nu o jignire? Pentru că lupta aceea lăuntrică defapt se dă între fire și Duhul Sfânt. Firea noastră dragelor, vrea un nou început. Cere fericire. Urlă după atenție. Și uneori nici nu pare de condamnat. 

Dar haideți să vedem ce spune Cuvântul: „Zic dar: umblați cârmuiți de Duhul și nu împliniți poftele firii pământești. Căci firea pământească poftește împotriva Duhului, și Duhul, împotriva firii pământești; sunt lucruri potrivnice unele altora, așa că nu puteți face tot ce voiți.” (Galateni 5:16‭-‬17). ‬‬

Total contrar a ceea ce vrea firea noastră lăuntrică. 

De ce nu putem face tot ce voim? Pentru că explică tot apostolul Pavel în aceeași epistolă: ”Am fost răstignit împreună cu Hristos și trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine.” (Galateni 2:20). 

Dar este greșit să vrem să fim fericite? Să avem șansa unui nou început așa cum trebuie, să visăm, să avem o familie, copiii sau chiar să avem un loc de muncă stabil? Cred cu toată inima că nu. Dar ceea ce totuși pe multe dintre noi ne oprește în mod clar să înaintăm pe un teren ce pare a fi frumos, dar în realitate este minat, este tocmai faptul că Hristos trăiește prin noi. El ne călăuzește spre deciziile pe care trebuie să le luăm și în momentul oportun. Nu putem să mai facem tot ce voim. Căci nu firea hotărăște. Azi vreau asta și fac tot ce ține de mine să îmi împlinesc „nevoia”. Știm bine că aceea nu este nevoie, ci poftă.

Atunci când ne aflăm pe un teren minat, Duhul Sfânt ne dă semnale să ne întoarcem și să  abandonăm locul respectiv oricât de mult ne-am dori să cunoaștem ce se află la capătul lui. De câte ori Domnul nu a făcut asta pentru fiecare dintre noi? Unde am fi fost acum dacă nu s-ar fi îndurat El de noi? Dacă ar fi contat doar aparențele dar nu am fi cunoscut esența lucrului pentru care ne luptăm? 

Oo, cât har că putem să ne luptăm împotriva firii noastre care vrea să fie fericită ceea ce înseamnă că L-am întrista pe Duhul Sfânt. 

De aceea a fi o "boală autoimună" din punct de vedere emoțional/spiritual nu este o jignire ci un mare compliment, pentru tine și pentru mine ca fete/femei creștine care Îl avem pe Duhul Sfânt în noi.

În final, dacă nu te arunci cu, capul înainte în dorințele ce par să împlinească „nevoile” tale, ci se dă în tine o luptă de a nu fi fericită „firește”, să știi că este un har! 

Ascultă de Domnul, care vrea ca sistemul tău imunitar spiritual să se întărească, nu te lăsa păcălită de „fericirea” aparentă pe care ți-ar putea aduce împlinirea dorințelor tale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...