Treceți la conținutul principal

Când păcătoșii spun "Da"

 



O nouă carte. Un alt registru dar cu siguranță de mare folos. „Când păcătoșii spun Da”. 

Descoperă puterea Evangheliei pentru căsnicie. Aceasta este prima recenzie a unei cărți despre căsătorie pe care am citit-o.

„Cartea aceasta vă va ajuta să priviți iarăși în oglinda Cuvântului lui Dumnezeu întrucât relația voastră nu este perfectă.” Paul D. Tripp.

Este împărțită în 10 capitole și este scrisă de Dave Harvey. 

Cum știm că această căsnicie va dura? Pentru că este dedicată lui Dumnezeu care va face să funcționeze. Ceea ce credem noi despre Dumnezeu aceea va determina calitatea căsniciei noastre.

Autorul prezintă în primul capitol 3 dintre cele mai importante componente ale unei teologii solide biblice în căsnicie.

Biblia este temelia căsniciei. Căsniciile întemeiate pe adevăr sunt în mod inevitabil centrate pe Hristos. Evanghelia este izvorul căsniciei- Evanghelia explică problema noastră cea mai evidentă, păcatul. Gloria lui Dumnezeu este ținta căsniciei. Căsnicia nu doar a fost inventată de Dumnezeu ci ea aparține lui Dumnezeu. Este punctul central și abecedarul căsniciei.

Capitolul 2 ne prezintă adevărata noastră față. Autorul declară: „Dacă îmi iubesc soția de ce este atât de ușor să o tratez ca și cum n-aș iubi-o? Realitatea este că trăiești zilnic alături de cineva într-o lume decăzută.” (Dave Harvey).

„Unii creștini neagă în mod explicit realitatea că propriul păcat poate fi cauza anxietăților personale. Dau la o parte realitatea păcatului și elimină posibilitatea pocăinței.” (John MacArthur)

„Toate păcatele noastre sunt săvârșite în primul rând împotriva lui Dumnezeu care este infinit de sfânt și măreț” spunea Jerry Bridge.

Autorul concluzionează în capitolul 2 spunând: ”Amintește-ți cine suntem în Hristos în ciuda păcatului, suntem copii preaiubiți de Tatăl iar atunci când ne recunoaștem drept cei mai mari păcătoși se naște smerenia în noi care dă claritate vederii și zdrobește mândria.”

Capitolul 3 ne spune cum să te pregătești pentru ceea ce este inevitabil. Păcatul creează război cu Dumnezeu, cu alții și în interiorul nostru. 

Cum să te lupți pentru libertare în încleștarea dorințelor? „Cei care sunt în Hristos prin credința în Evanghelie sunt cu adevărat liberi în El - eliberați de povara de a încerca să se justifice pe ei înșiși prin ascultarea față de Legea Vechiului Testament.” (Dave Harvey).

Scopul dorințelor firești este să te împiedice să faci lucrurile pe care dorești să le faci pentru Dumnezeu. Legea păcatului dorește să te țină captiv. Suntem experți să descoperim legea păcatului la lucru în celălalt dar nu suntem la fel de atenți să-i observăm activitatea în noi înșine. Păcatul prezintă cel puțin 3 fațete periculoase. Este viclean-amăgitor, ne împinge să adoptăm o perspectivă falsă cu privire la relația noastră cu Dumnezeu. Este și atractiv-autorul reformulează puțin spusele șarpelui din grădina Eden. „Nu fi prostuță Eva. Nu vei muri... Dumnezeu vă reține de la ceva bun. Suferiți o gravă nedreptate... Aveți drepturi” Practic păcatul zice că deși Dumnezeu care ne-a creat și susține fiecare respirație a noastră, nu ar putea fi de încredere . Este fals.

Păcatul trădează- mai întâi curtează , apoi ucide. Este expresia celei mai josnice trădări. Oricât de învinși ne simțim, suntem biruitori prin Isus Hristos. Când luptăm de partea Domnului, El câștigă întotdeauna la final.

În capitolul 4 descoperim că trebuie să ne facem o analiză a doctrinei. Autorul folosește o ilustrație a unei mașini puternice care nu părăsește garajul. El alege să prezinte fiecare treaptă de viteză ca fiind un punct al punerii în mișcare a mașinii (căsniciei).

Suspectează-te prima dată pe tine. Smerenia adevărată înseamnă să trăiești încrezător în neprihănirea lui Hristos și să fii suspicios cu privire la neprihănirea ta.

În integritate cercetează-te pe tine. Trebuie să îmi cercetez propria inimă. Evită fundătura neprihănirii de sine. Care este motivația pentru care vezi paiul lui/ei?

Recunoaște faptul că circumstanțele nu fac altceva decât să dea pe față păcatul existent. Păcatul original a umplut motorul inimilor noastre cu uleiul depravării care pătează toate lucrurile de care se atinge. Domnul dă pe față păcatul prin circumstanțele aduse.

Concentrează-te pe harul nemeritat, nu pe nevoile neîmplinite. Conform Scripturii sursa cuvintelor mânioase, a privirilor lipsite de blândețe și iertare și a umerilor reci nu stă în nevoile neîmplinite ci în dorințele nesatisfăcute.

„O căsnicie bazată pe nevoi nu aduce o mărturie a slavei lui Dumnezeu.” spunea Dave Harvey.

Îndurarea biruiește judecata. Acesta este titlul capitolului 5. Autorul ne întreabă: „Îl cunoști pe Dumnezeu ca pe un Dumnezeu al îndurării? Dacă în căsnicie îndurarea este absentă cei doi se luptă unul împotriva celuilalt pentru nimicuri”.

Îndurarea nu schimbă nevoia de a spune adevărul. Ea transformă motivația noastră dintr-o dorință de a câștiga bătăliile într-o dorință de a-L reprezenta pe Hristos.

Căsniciile dulci sunt zidite pe îndurarea acordată unul altuia.

Capitolul al 6-lea ne prezintă Iertarea fără plată și deplină. Spunea un puritan: „Fă-mă să nu uit niciodată că ticăloșia păcatului nu stă atât de mult în natura păcatului comis pe cât în măreția Persoanei împotriva căreia am păcătuit.” Iertarea este costisitoare și uneori costă mai mult decât credem că putem oferi. 

Imaginea oferită de autor este a unei conducte cu 3 robinete. Toate 3 trebuie deschise în același timp. Primul trebuie deschis de către cel care a păcătuit prin pocăință și cerere de iertare. Al doilea , al îndurării de cel împotriva căruia s-a păcătuit-acesta suferind pedeapsa pentru păcatul celuilalt. Iar al 3-lea robinet, dorința celui împotriva căruia s-a păcătuit să absoarbă costul păcatului celuilalt. Păcătoșii iertați, iartă păcatele celorlalți.

Capitolul 7 – Chirurgul , bisturiul și păcătoșii. Când cineva care îți este apropiat fuge departe de adevăr, dragostea îți cere să vorbești. Uneori dragostea este nevoită să riște pacea de dragul adevărului.

Chirurgia spirituală presupune înțelepciune, curaj și blândețe. Pentru a te îngriji cu adevărat de sufletul celuilalt în momentul confruntării cuvintele tale și modalitatea în care tratezi situația trebuie să fie gândită pentru a încuraja pocăința.

Autorul ne spune că: „Obiectivul unei discuții de tip chirurgical nu este să îndulcească lucrurile ci să să se îngrijească de sufletul pereche, și nu în ultimă instanță, să-l conecteze la Dumnezeu.

Harul încăpățânat ne conduce la altar înaintea lui Dumnezeu. Este o forță puternică, tainică ce ne scoate din izolarea noastră păcătoasă și ne așază într-o relație dulce cu Dumnezeu prin Hristos. 

Harul este un instrument care aplică adevărul 24/7 tuturor lucrurilor pe care le facem. Harul ne păstrează nădejdea în Hristos.

„Harul s-a arătat cu o putere atât de încăpățânată încât el nu nu va permite ca păcatul să câștige în final”, spunea autorul Dave Harvey.

Penultimul capitol atinge problema „sexului”. Pentru creștini, relațiile sexuale în căsnicie sunt lăsate de Dumnezeu să fie un zid de apărare împotriva ispitei. Soțul și soția reprezintă prima linie de apărare pentru protejarea reciprocă față de lucrurile similare celor din Corint.

John Piper spunea că: „Motivul pentru care există atâta suferință în căsnicie nu este că soții și soțiile caută propria plăcere ci că ei nu caută plăcerea celuilalt”.

Ne sunt prezentate 3 păcate care pot fura dulceața din relația intimă în căsnicie: lenea sexuală, necredința în promisiunile lui Dumnezeu pentru relațiile intime din căsnicie și amărăciunea. :Nu pot vs nu vreau”. 

În final , Dave Harvey îndeamnă soții și soțiile să se iubească cu o gândire creativă care spune „Tu contezi pentru mine mai mult decât oricine altcineva”. 

Ultimul capitol „Când păcătoșii își spun la revedere”. Prin sfințire sufletele noastre sunt pregătite pentru realitatea inevitabilă a morții. Avem lucrarea de a ne pregăti unul pe celălalt pentru cer. 

Fiecare căsnicie își are momentul final.

Autorul concluzionează: „Căsniciile noastre de aici sunt o imagine imperfectă a ceea ce ne stă înainte și care privim în anticiparea bucuriei relației veșnice cu Mântuitorul”. 

În urma citirii cărții "Când păcătoșii spun Da", o carte  ce aprofundează tema căsniciei, am recomandat și altor fete să o descopere și Domnul să vorbească inimilor lor. Ce zici te-a prins subiectul?

Aici poți găsi cartea:

https://www.magnagratia.org/108-wssid-harvey.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...