Treceți la conținutul principal

O viață eficientă de rugăciune

 



Deunăzi am găsit în arhiva telefonului meu o mică cărticică despre rugăciune. Am căutat să descopăr de la cine aș fi putut-o primi și când și nu am reuși.
Și totuși din moment ce o aveam am primit un îndemn de la Domnul să văd despre ce este vorba.

Deschizând documentul am văzut că era scurtuță și mi-am zis că am vreme să o și parcurg. Și asta am făcut. Mi-am luat timp să aflu ce presupune o viață eficientă de rugăciune.

Astfel că autorul Chuck Smith, pastor al bisericii Calvary Chapel  (California) prezintă definiția rugăciunii - comuniune a omului cu Dumnezeu și cele mai importante aspecte ale ei: închinarea, cererea și mijlocirea.

Despre închinare aflăm că rezultă dintr-un sentiment conștient al prezenței lui Dumnezeu.

Cererea presupune să îmi aduc nevoile înaintea lui Dumnezeu și să Îi cer ajutorul.

Mijlocirea în schimb cere trudă. Mă depășesc pe mine și mă rog pentru nevoile celor din jurul meu.

Mi-a atras atenția exemplul dat de autor: ”Doamne, X, este sub puterea Satanei și viața îi este ruinată. Mă opun puterii Satanei în Numele lui Isus Hristos și prin biruința crucii Lui Îți cer Ție să-L scapi de această putere care-l stăpânește azi, eliberează-l și ajută-l să cunoască dragostea lui Hristos, fă ca Duhul Tău să-i vorbească inimii lui și să pună capăt acestei lucrări a Satanei care îl ține captiv.” Ne rugăm oare așa pentru cei dragi din familiile noastre sau pentru colegii nemântuiți? Să nu renunțăm!

„Adevăratul scop al rugăciunii este de a vedea lucrarea lui Dumnezeu împlinită în viața mea și prin viața mea și în viețile altora.” spune Chuck Smith.

Dumnezeu are nevoie de un om să se pună la dispoziția Lui în lucrare. Să nu descurajăm atunci când Domnul „amână” răspunsul. S-ar putea ca El să vrea să ne dea mai mult decât cerem noi. Cred că de multe ori am fost fiecare surprinse de felul în care a răspuns Domnul, cu mult peste așteptările noastre.

Autorul ne provoacă să ne imaginăm cum putem porni într-o călătorie misionară prin toată lumea în doar câteva minute de rugăciune. Ne putem petrece câteva minute mijlocind pentru lucrarea din Statele Unite, apoi alte minute pentru înaintarea Împărăției în Mexic sau China. Putem fi prin Duhul chiar acum alături de frații și surorile noastre în orice colț unde se vestește Cuvântul Domnului. 

„Rugăciunea începe în inima lui Dumnezeu. El ne conștientizează cu privire la planul, dorința și intenția Sa iar în rugăciune nu facem decât să-I returnăm aceasta” ne spune pastorul Chuck Smith. 

Fiecare creștin, deci și tu și eu avem ocazia oricând și oriunde dorim audiență la Dumnezeu. Nu este acesta un imens har?

Autorul a ținut să ne reamintească că rugăciunea nu este doar un mijloc de comunicare cu Dumnezeu dar este și o armă în mâna credinciosului. Deși o avem adesea suntem înfrânte pentru că nu o folosim.

Atunci când ne rugăm haideți să nu ne căutăm cele mai elevate cuvinte să impresionăm, să ne schimbăm tonul vocii sau să „îndulcim” ceea ce spunem. Dacă avem o problemă cu cineva să o recunoaștem deschis: „Doamne, urăsc pe... Nu îl înghit”. 

Care sunt cauzele ineficienței în rugăciune? În primul rând păcatul din inima noastră care taie firul de comunicare cu Domnul. Apoi spiritul neiertător, egoismul. Vezi în viața ta vreunul din aceste lucruri care opresc comuniunea ta cu Domnul? 

Un lucru care mi-a captat atenția a fost citatul: „Rezultatele imediate ale răului pot fi bucuria, entuziasmul, plăcerea sau câștigul de bunuri materiale însă rezultatul final al răului este Suferința.” Poate cele mai multe dintre voi ați observat cuvântul „suferința” dar eu am văzut care sunt rezultatele imediate...

Oo... Vă imaginați cât de ușor putem fi înșelate de Vrăjmaș prin bucurie, entuziasm sau plăcere crezând că vin de la Domnul? Domnul să ne dea discernământ să veghem și să nu fim prinse în plasa celui rău. Amin.

Cui adresăm rugăciunile noastre? Suntem cu adevărat conștiente că ele ajung la tronul harului Dumnezeului Atotputernic? Pe cine ne bizuim în viața aceasta? Nu are nici o importanță dacă suntem slabe sau puternice, dacă Dumnezeu face treaba, să fim deplin încredințate că este tot ce contează. 

Să nu închidem ușile prin care Domnul vrea să lucreze în vieţile noastre! De multe ori ne-am găsit în situația în care am limitat lucrarea Domnului pentru că aveam așteptarea să lucreze în felul nostru. Lasă-L să te binecuvânteze așa cum decide El. Ne este greu să spunem Amin, nu? Păi da , pentru că numim binecuvântarea sănătate, fericire, bogăție dar dacă primim opusul? Mai vedem binecuvântarea? 

Pastorul Chuck dă un exemplu din viața lui când a cerut Domnului o anume mașină (dar el știa că o va folosi în a atrage privirile și nu pentru lucrarea Domnului). Domnul i-a dat o mașină dar nu pe aceea tocmai ca să îl păstreze smerit. 

Care sunt câteva soluții oferite de autor pentru a ne eficientiza viața de rugăciune? În primul rând să recunoaștem că nu vom găsi timp să ne rugăm ci trebuie să ne facem timp să ne rugăm. Trebuie să sacrificăm lucrurile mai puțin importante în favoarea celor importante. A nu ne ruga este un act de nesupunere. Dacă avem timp să ne uităm la televizor, înseamnă că avem timp și să ne rugăm. 

Firea noastră se răzvrătește împotriva exercițiului spiritual al rugăciunii. Să ne luptăm să deprindem exercițiul acesta zilnic.

Dragelor, avem nevoie de comuniunea cu Domnul. Trebuie să cerem Duhului Sfânt să veghem să deprindem o viață eficientă de rugăciune. 

Mă rog ca aceste gânduri împărtășite să ajungă la fiecare inimă ce citește și să aducă cercetare Domnul prin ele. Amin.

Fiți binecuvântate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...