Cartea despre care vă voi povesti este una stufoasă și profundă.
„Lucrarea de față a fost elaborată ca un manual de studiu biblic. Gândurile expuse poartă o dorință sinceră de a veni în întâmpinarea împlinirii, măcar într-o măsură, a nevoii concrete a credinciosului de cunoaștere și ascultare în siguranță de voia lui Dumnezeu, în viața de zi cu zi”, spune autorul.
Cartea a cunoscut lumina tiparului după mai bine de două decenii de cercetare a temei vaste „cunoașterea și împlinirea voii lui Dumnezeu”. Este scrisă de pastorul Samoil Saviuc. Cuprinde patru părți și două anexe. Probleme de ansamblu privind voia lui Dumnezeu, despre voia universală a lui Dumnezeu, despre voia particulară a lui Dumnezeu, ultima parte considerații finale privind voia lui Dumnezeu. Cât și cele două anexe: Cum să iei decizii corecte? Și beneficii aduse prin aplicarea modelului propus.
Din prima parte am încercat să extrag câteva idei care să ne ajute să descoperim tema abordată.
Numai Dumnezeu poate transforma un om cu înclinații înspre rău, într-un om bun și sădind în el un caracter nou.
Suntem creați cu limite tocmai ca să Îl căutăm pe Dumnezeu. „Omul care arată că nu are nevoie de Dumnezeu își supraestimează inteligența”, spune autorul.
Dacă doar o clipă Stăpânul Creației Și-ar retrage Mâna, acest univers ar deveni un haos de neimaginat.
Atunci când nu împlinești voia lui Dumnezeu automat faci voia celui rău. Trebuie să facem din împlinirea voii lui Dumnezeu, ținta trăirii noastre.
Rugăciunea din Ghetsimani este o demonstrație clară de frângere liber consimțită a voinței proprii în fața voii Dumnezeului Tată.
Partea a doua ne prezintă voia universală a lui Dumnezeu de răscumpărare a oamenilor păcătoși, sfințirea celor mântuiți, implicarea noastră în lucrarea de evanghelizare și misiune pentru lărgirea Împărăției Sale.
„Perfecționismul este o piedică în drumul sfințirii. A fi sfinți nu înseamnă perfecți ci devotați Celui Sfânt.” Samoil Saviuc.
Cele mai frecvente piedici în calea manifestării depline a Duhului Sfânt sunt: un spirit de autosuficiență sau de mândrie, păcate nemărturisite sau argumente aduse ca scuză pentru păcătuire, scăderea credinței care duce la descurajare.
A fi mulțumit este o premiză a fericirii și are la bază un șir lung de motive: mulțumim pentru Isus Hristos, El ne poartă zilnic povara, pentru biruința, har și învrednicirea de a avea parte de moștenirea sfinților.
Dragostea pentru Dumnezeu ne scapă de închinări și învățături false. Aceeași dragoste oferită fraților produce: unitate, slujire, zidire, sfințire și bucurie pentru o veșnicie întreagă.
„Suferința este emblema credinciosului viu.” ,spune autorul.
Prin suferința el crește în dependență de Dumnezeu și cultivă o deschidere bună față de semen.
Despre voia particulară a lui Dumnezeu am aflat că cere împlinirea următoarelor condiții inițiale: trăirea permanentă într-o bună relație cu Dumnezeu , disponibilitatea totală de a o împlini întocmai, practicarea rugăciunii într-un mod concret și corect, așteptarea cu răbdare a răspunsului Domnului.
Pentru a avea certitudinea unei căutări și împliniri corecte a voii particulare a lui Dumnezeu nu trebuie să scoatem din context textul biblic, să nu cădem în îngrijorare, să nu ne încredem deplin în sentimente, să evităm graba în decizii și cel mai important să nu ne înșelăm crezând că există ceva mai bun pentru noi decât voia lui Dumnezeu.
„Descoperirea (identificarea) și aplicarea (înfăptuirea) voii particulare a lui Dumnezeu în toate domeniile vieții creștine aduce cu sine binecuvântări nebănuite pentru fiecare om mântuit și doritor să împlinească voia Tatălui Ceresc.” Spune autorul.
În concluzii Samoil Saviuc ne spune că tot ceea ce este străin caracterului Sfintei Treimi nu intră în voia lui Dumnezeu.
Lucrarea făcută sub impulsul firesc și fără certitudinea voii lui Dumnezeu are la bază dorința etalării darurilor personale, fără zdrobirea firii vechi.
„Trăirea voii lui Dumnezeu nu produce niciodată disperare, pentru că și atunci când ne aflăm la limită, Domnul nu ne lasă singuri.” Samoil Saviuc.
Cum să luăm decizii corecte? Luând în considerare lucrurile care se cer a fi împlinite anterior călăuzirii. Principii de călăuzire. Un sfat înțelept și o centură de siguranță.
Fie ca acest material să zidească o dorință proaspătă în fiecare pentru trăire în voia lui Dumnezeu. El Însuși să ne însoțească în puterea de înțelegere personală în orice clarificare personală, ne spune în final autorul.
Vă recomand să citiți și să aprofundați cartea în speranța că o puteți găsi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu