În timpul proiectului organizat de echipa de la Magna Gratia am avut oportunitatea să primesc multe cărți de o valoare imensă.
Cea despre care voi povesti mai jos este una dintre ele. Nu de mult timp am descoperit cine au fost puritanii, și de ce învățătura lor era atât de vehementă.
Am avut ocazia să citesc o carte deosebită a unui om al lui Dumnezeu ce a trăit prin anii 1600. "Aproape creștin". Numai titlul în sine deja ne atrage atenția. Ce vrea să spună? La cine se referă? Cu atât mai mult conținutul ei intrigant și greu de digerat.
Mead ne cere să nu ne evaluăm de pe primele pagini citite ci să așteptăm până la final, pentru a putea primi și mângâiere, pentru a putea experimenta și harul nu doar mustrarea.
Citind această carte, pagină cu pagină descopeream cât de în serios fratele nostru în credință a lua t identitatea de creștin (urmaș al lui Hristos) lucru foarte rar întâlnit prin bisericile noastre evanghelice moderne.
Dar vă las pe voi să descoperiți din cele câteva idei desprinse din recenzie conținutul ei.
1. În argumentarea sa legată de faptul că simpla existență a darurilor în viața cuiva nu constitue semnul definitoriu al convertirii autentice, Matthew Mead menționează trei aspecte în care darurile NU sunt de ajutor. Care sunt acestea?
Ele nu pot lucra cercetarea inimii
Ele nu pot produce unirea noastră cu Hristos
Ele nu ne pot pune în posesia relației de legământ.
2. Când discută despre ura față de păcat a celor "aproape creștini" , autorul identifică trei motive în susținerea ideii că pot exista oameni care urăsc păcatul, dar care să nu fie creștini adevărați? Care sunt acestea? Ești de acord cu autorul?
Un om poate urî păcatul din cauza rușinii care vine odată cu el, mai mult decât din cauza răului care se găsește în păcat.
Un om poate urî păcatul mai mult la alte persone decât la sine: la face și bețivul- el urăște beția când vine vorba de alții, și cu toate acestea o practică și el.
Un om poate urî un păcat pentru că este contrar unui alt păcat.
Sunt de acord cu autorul.
3. Care dintre cele 20 de trăsături ale omului "aproape creștin" ți s-a părut cel mai bine argumentată și care cel mai slab argumentată. De ce?
Pot răspunde așa, nu cred că este vreo trăsătură slab argumentată. Toate au fost argumentate bine. Aș putea spune doar care a fost argumentată cel mai în detaliu (pretențiile deosebite și faptele exterioare ale evlaviei).
În urma acestor gânduri pe care le-am rezumat din cartea "Aproape creștin" vă las un link către site-ul de unde puteți descărca gratuit cartea și vă puteți reseta mentalitatea de "creștin".⤵️
https://www.magnagratia.org/021-aproapecrestin.html
Fiți binecuvântate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu