Treceți la conținutul principal

Viața de credință - un film în derulare

Care este definiția ta pentru viață?

Pentru unii este o scenă unde joacă cei mai talentați actori. Pentru alții este o cursă anevoioasă în care mai mult se târăsc decât să alerge. Alții văd viața precum un borcan cu miere (cred că sunt puțini aceia și dacă au fost binecuvântați cu ea trebuie să fie o pildă pentru ceilalți) aceia care se consideră mai puțin binecuvântați.

Dar pentru noi dragelor, cele care suntem urmașe ale lui Hristos, ce este viața?

Iacov ne spune, că: „nu suntem decât un abur care se arată puțintel și apoi piere”. 

Avem însă pretenția să fim actorii vieții noastre de parcă acest abur care ține o vreme (în ani) ar fi stăpân peste suflare, peste bătăile inimii, peste decizii. 

Din momentul în care am luat hotărârea să Îl urmăm pe Isus nu ne mai aparținem nouă. Viața pe care o începem trebuie să reflecte că am schimbat stăpânul, și că acum nu mai suntem independente ci dependente de Hristos.

Viața noastră de credință se vede în dependența de Dumnezeu.

Spunea cineva că viața noastră de creștini nu este o galerie de poze etalate în cele mai bune momente ale trăirii noastre ci mai degrabă un film care se derulează până la sfârșit și surprinde fiecare clipă și bună și rea din parcursul nostru pe acest pământ.

Și cum putem să ne dovedim credința? Citim în pasajul din Iacov 1:18-20 că prin ascultarea grabnică de Cuvânt. Ce înseamnă grabnic? Fără amânare. Este ascultarea noastră gata să ia în considerare ceea ce citim în Scriptură la timpul nostru de părtășie, în predicile de la biserică, la grupele noastre mici?

„Cuvântul care ne-a născut din nou este același care ne și crește și ne va face desăvârșiți”.

Am fost născute din nou nu doar pentru a nu mai păcătui ci și pentru a aduce rod. Sunt viețile noastre roditoare?

Suntem aduse la o viață nouă să fim pârga (cel dintâi rod, cel mai bun) pentru Domnul nostru.

Doar că de multe ori nu conștientizăm cine suntem și ce am fost create să fim și trăim vieți serbede.

Cum ne putem testa dacă avem credință adevărată? Ne tresaltă inima atunci când citim din Cuvânt? Mai descoperim lucruri noi? Mai cerem înțelepciune?

Suntem încete în vorbire?  Suntem femei, și ne scuzăm permanent că așa am fost create să vorbim mult, mai mult decât bărbații. Dar înaintea Domnului suntem privite la fel... 

De multe ori rugăciunile noastre sunt pline de zgomot. Cerând lucruri, dorind, visând și arareori realizăm că trebuie să fim intenționale în a tăcea înaintea Domnului. Să Îl ascultăm pe El. Să medităm la Cuvânt. 

„Să fim inactive în vorbire este mai de dorit decât a fi active”. 

Nu avem voie să negociem cu Domnul. Noi trebuie să ascultăm și să ne supunem.

Dar ne găsim și noi în situații când negociem cu Domnul și avem drept sfârșit, căderea noastră. 

Este ascultarea noastră fără mânie? 

Se poate să ascultăm din supunere, dar există și posibilitatea să ascultăm pufnind, murmurând.

Cum este ascultarea ta față de Domnul?

De ce ne mâniem? Pentru că nu ni se împlinesc dorințele, planurile în timpul și în felul în care așteptăm. 

Deși credem că mânia noastră este îndreptată către oamenii din jurul nostru, atunci când ne greșesc în vreun fel, defapt noi o îndreptăm împotriva Duhului Sfânt, dar fără să recunoaștem.

Mânia se manifestă prin dorința de a-l face pe cel ce ne-a greșit să plătească într-un fel anume. Pentru că nu putem să Îl pedepsim pe Dumnezeu, ne răzbunăm pe oamenii din jurul nostru.

Și toate aceste lucruri dragelor, așa cum am învățat și eu, au drept cauză inima noastră (ceea ce avem cel mai rău și mai de nestăpânit în noi). 

„Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtișagurile, lăcomiile, vicleșugurile, înșelăciunile, faptele de rușine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru și spurcă pe om.” Marcu 7:21‭-‬23‬

Așadar, viața noastră de credință este un film ce se derulează până la ultima bătaie a inimii. Nu putem să ne afișăm doar cu ceea ce credem că avem mai bun din noi, și să dăm impresia că acestea suntem permanent.

După cum am văzut acest film prezintă și perioadele când nu suntem grabnice în ascultare de Cuvânt, sau în vorbire, sau în mânie. 

Numai așa Duhul Sfânt ne arată cât de depășite suntem fără ajutorul Înțelepciunii de Sus.

Suntem tentate să credem că viața ne aparține și să ne purtăm ca și cum am fi stăpâne dar ea este a lui Isus care vrea să trăim la vedere, nu cu o viață instagramabilă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...