Treceți la conținutul principal

Evanghelia este comunitară

 

Un subiect greu și pe care în vremurile acestea ne-am obișnuit să îl ținem pentru noi. „Nu intru în viața ta. Nu intri în viața mea”.

Ne-am retras în cochiliile noastre și ne este bine acolo singure. Dacă avem familii, vrem să fim numai noi cu ei și să nu mai investim și în alte relații.

Dacă suntem singure de mai multă vreme, ne-am obișnuit așa și parcă nu mai avem nevoie de alte fete și femei cu care să ne trăim viața de credință.

Credem multe dintre noi, și chiar și eu că Evanghelia este personală. Că avem credința în inimă și ne concentrăm doar pe timpul nostru de părtășie cu Domnul, de multe ori excluzând alte surori din biserică pentru părtășie comunitară.

Ne place singure? Și nu mă refer aici la ideea de a nu avea pe cineva lângă noi căruia să îi spunem off-ul nostru, ci la izolarea pe care o manifestăm atunci când este vorba de a trăi viața de credință împreună cu surorile noastre.

Am făcut Evanghelia – vestea Bună a lui Dumnezeu pentru noi, să devină o focalizare pe noi însene. Atunci când păcătuim să nu trebuiască să ne tragă careva de mânecă, să stăm doar noi cu Domnul și așa credem că ne trăim viața de credință doar noi cu El.

Da, Domnul poate rezolva problema păcatului nostru, dar Evanghelia este comunitară. Aceasta ne spune pasajul din Efeseni 4. A trăi vrednice de Evanghelie se poate doar trăind în comunitate.

Cum să ne manifestăm și verificăm așa cum spune Pavel aici, smerenia doar noi cu Domnul? Sau blândețea? Sau răbdarea? 

Ne este ușor să credem că suntem smerite atâta timp cât nu trebuie să relaționăm cu nimeni care ne poate provoca. Ne suntem noi însene de ajuns? Și nu mai avem nevoie de vreo altă soră din biserică? Ne simțim atât de bine fără să dăm vreo socoteală, fără să fim contrazise și corectate atunci când alunecăm sau chiar cădem pe cale?

Acesta este un semn al lipsei trăirii Evangheliei în viețile noastre. 

Cred că fiecăreia ne este ușor să fim blânde atâta timp cât nimeni nu ne provoacă. 

Blândețea este capacitatea a lucra cu forță asupra cuiva dar fără să îl rănim. Deși avem intenții bune, prin modul agresiv în care le prezentăm sau impunem ajungem să rănim cugetele slabe, și inimile surorilor noastre în credință.

Ai fost și tu una dintre cele rănite doar pentru că sora ta nu a știut cum să se gândească la binele tău, și nu la a-ți spune doar adevărul?

Sau ai rănit pe cineva pentru că nu i-ai vorbit cu blândețe?

Eu am făcut asta. Sunt omul adevărului și foarte mulți ani mi-au fost necesari să învăț să spun adevărul cu dragoste (chiar dacă aveam intenții bune).

Răbdarea este o virtute pe care o putem acumula în relaționarea cu surorile noastre. Câți ani de zile a trebuit Domnul să prelucreze în tine până să fii ceea ce ești acum? Până să accepți, să înțelegi și să trăiești ceea ce înveți din Cuvânt? Cât de repede crezi că se poate schimba sora de lângă tine doar pentru că i-ai zis de câteva ori ce să facă?

Domnul a avut răbdare cu fiecare dintre noi și încă are, și noi trebuie să învățăm că această virtute presupune un proces.

Nu putem să trăim Evanghelia pe cont personal. Am fost mântuite, am primit Duhul Sfânt să ne conducă în tot adevărul dar așa cum Domnul Isus a trăit viața de credință la vedere între cei 12 ucenici, și între miile ce îl urmau în fiecare zi. Noi de ce credem că suntem scutite de acest lucru?

A ne trăi viața la vedere , așa cum zicea cineva , este ca și cum am trăi într-o casă cu pereți din sticlă prin care toți pot vedea ce se întâmplă. Este cel mai dificil și de nedorit lucru al zilelor noastre. Ne este ușor să venim doar duminica la biserică, și o dată pe săptămână la grupul mic dar în restul zilelor să trăim fără să ni se ceară vreo socoteală.

Pasajul se încheie spunând: „și căutați să păstrați unirea Duhului prin legătura păcii” Efeseni 4:3 ceea ce înseamnă că toate cele 3 virtuți despre care am amintit nu pot fi trăite în mod individual. Evanghelia este comunitară.

Domnul în dragostea Lui care ne vrea tot mai asemănători cu Fiul Lui Hristos, ne va provoca să trăim smerite, blânde, răbdătoare în relațiile cu surorile noastre, cu cei din familiile noastre. Și toate acestea prin dragostea pe care El o revarsă în noi.

Trăim Evanghelia în viețile noastre?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...