Treceți la conținutul principal

Sunt chemat?


Am descoperit de când am intrat în programul de echipare al slujitorilor prin fundația "Magna Gratia" că îmi place să citesc și că în sens bun aici, "pofta vine mâncând".

Cea de-a cincea carte nu a părut deloc să se încadreze profilului meu dar cât de mult m-a îmbogățit.
Deși este o carte scrisă pentru bărbați care se întreabă dacă Domnul i-a chemat să fie păstori, totuși este de mare folos și unei fete ca mine care să înțeleagă cu adevărat seriozitatea acestei lucrări.
Am avut mult timp tendința să cred că a fi căsătorită cu un păstor poate fi un ideal. Vedeam păstorul ca pe un etalon și nu zic că nu trebuie să fie așa.
Însă aș vrea să vă las și pe voi să descoperiți conținutul cărții "Sunt chemat?" scrisă de Dave Harvey.
Omul acesta îmi devine tot mai drag deși nu îl cunosc, prin prisma cărților pe înțeles, atât de clare și captivante nu spre emoții ci spre decizii radicale.
Este împărțită în 9 capitole ce conțin 9 întrebări pe care un tânăr sau un păstor deja în lucrare, ar trebui să știe să își răspundă la ele.
Întrucât scopul fiecărei cărți citite este scrierea unei recenzii desprinse din câteva întrebări ale fondatorului programului, mai jos găsiți răspunsurile pe care Domnul m-a călăuzit să le dau în ce privește această carte minunată.

1. Care sunt cele 4 cerințe indicate de autor în ce privește calificarea pentru lucrarea pastorală în domeniul evlaviei?

Bărbatul chemat este un om convertit și El este sigur de asta.
Un bărbat chemat are un caracter sfânt
Un bărbat chemat este un slujitor
Un bărbat chemat trebuie să fie un model al mesajului lui.

2. Care sunt cele 5 elemente esențiale de evaluare a chemării unui candidat la lucrarea pastorală ale bisericii Sovereign Grace, conform autorului?

Elementul Evanghelie: predicarea bărbatului respectiv îi îndreaptă pe oameni către Evanghelie
Elementul Biblie: are el o înclinație pentru doctrină? Explică competent Scriptura?
Elementul nerăbdare: sunt oamenii încântați când urmează să predice?
Elementul oameni: comunică într-o modalitate în care oamenii înțeleg?
Elementul coeziune: sunt mesajele sale clare și usor de urmărit?
Elementul oaspeți: sunt vizitatorii înclinați să se întoarcă să îl audă din nou predicând?

3. Care dintre cele 9 portrete ale chemării la lucrarea pastorală se aseamănă cel mai bine contextului în care tu ai fost chemat în lucrare?

Nu sunt bărbat și deci nici nu pot sluji în lucrarea pastorală, dar dintre cele 9 cred că cel care m-a impactat cel mai tare a fost exemplul lui Charles Simeon- câtă smerenie, dependență și asculatare de Dumnezeu atâția ani în ciuda faptului că putea să își ceară drepturile să slujească ca păstor acolo.

4. Ce opinie ai despre argumentele autorului in sprijinul afirmației sale că, "în Noul Testament, conducerea este o experiență de echipă"? Crezi că este susținută biblic sau nu și de ce?

Cred cu toată inima că așa cum Domnul Isus nu a trăit de unul Singur, nu a slujit de unul Singur, nu a condus de unul singur și nu pentru că nu ar fi putut sau nu ar fi fost calificat ci pentru că avea să ne învețe că ne-a creat să trăim în comunitate.
Cred ca și biserica trebuie condusă de o echipă de oameni, pentru că acel unul singur păstor să nu ia decizii de unul singur care pot fi subiective și pot afecta biserica încredintata de Domnul să o păstorească.
O echipă de oameni lucrează în inima pastorului la smerenie, învață să asculte și alte opinii și să decidă împreună pe baza Cuvântului și a timpulului petrecut în rugaciune, a unei evaluări amănunțite depinde de fiecare situație cu care se confruntă la momentul respectiv.
În afara textului din 1 Petru 5 peste tot unde apare cuvântul "prezbiter" se face referire la sensul de echipă/comunitate/pluralitate.

Mă rog să vă fi captivat inima aceste gânduri extrase din carte și să o citiți.
Vă las aici linkul unde o puteți găsi în format pdf să o puteți descărca în mod gratuit⤵️

https://www.magnagratia.org/076-sunt-chemat-dave-harvey.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...