Treceți la conținutul principal

Ce fel de mireasmă ești?

„Căci, pentru Dumnezeu, noi suntem mireasma lui Cristos printre cei ce sunt mântuiți și printre cei ce pier – pentru aceștia o aromă de la moarte spre moarte, iar pentru aceia o aromă de la viață spre viață. Și cine este destoinic pentru aceste lucruri?” 2 Corinteni 2:15‭-‬16 ‬

Ce versete profunde. Am ales versiunea Noua Traducere întrucât relatează mai clar ceea ce a vrut să ne spună apostolul Pavel.

De câte ori citim pasajul acesta și doar ne „minunăm” de el dar apoi închidem și ne întoarcem la viețile noastre obișnuite?

Îndrăznesc să spun că de multe ori, dovadă stă atitudinea noastră plină de deznădejde față de cei nemântuiți care se află într-o situație tensionată, sau chiar în momente de gol sufletesc.

Perioada aceasta am ajuns cu studiul Cuvântului în a doua epistolă a lui Pavel către Corinteni. Citeam capitolul 2 unde aveam subliniate versetele de aur, unele pe care le-am memorat de ani de zile. Și m-am oprit asupra celor menționate mai sus unde autorul ne compară pe noi, cei mântuiți, care avem o relație cu Domnul Isus, și pe Duhul Sfânt ca și Călăuză cu o „mireasmă” așa cum spune Cornilescu sau o „aromă”.

Noi știm că mireasma în sine este un miros plăcut, doar că Pavel ne avertizează că pentru cei nemântuiți aceasta aromă devine foarte neplăcută.

Căutând puțin prin comentariile biblice am descoperit că sensul dat de Pavel aici pentru mireasma aceasta venea de la jertfele romanilor către zeități, de un miros plăcut pentru ei. Dar pentru prizonieri aveau un miros groaznic pentru că urmau să fie executați.

Mesajul Evangheliei dă viață pentru unii iar pentru alții unul spre condamnare.

Aceasta este perspectiva pe care am desprins-o dintr-un studiu mai atent.

Însă în afara de aceasta, în mintea mea a apărut o situație a unui om nemântuit care are nevoie de cineva care să-i dea un sfat, sau să îi răspundă la o întrebare pe care o găsește fără soluție și de unde nu vede nici o lumină după care să se ghideze.

Ce fel de mireasmă sunt atunci? Pot aduce Viață în întuneric acolo unde nu este decât deznădejde sau mă găsesc și eu în aceeași situație ,absorbind starea persoanei respective?

Tu ce fel de mireasmă ești? Miroși a Hristos acolo unde pacea, bucuria, scopul în trăirea omului aceluia lipsesc, sau mai degrabă aduci „condamnare” și moarte pentru că nu îl poți ridica pe acela pe care Domnul ți l-a trimis în cale să Îl arăți pe El?

Cred cu toată inima că prin ajutorul Duhului Sfânt putem să depășim faza doar să ne „minunăm” de pasaj și apoi să ne întoarcem la ce am fost. 

Sau cum spune în capitolul următor Pavel: „Noi toți privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului și suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului” (versetul 18). Cuvântul este Oglinda în care ne vedem cum suntem în realitate. Putem să ne privim în ea și să uităm ce am văzut sau să lăsăm Cuvântul să ne schimbe în asemănare cu Cel despre care citim, Isus Hristos.

Ce fel de mireasmă ești?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...