Rob sau liber? Dacă am întreba un om care a trăit sub jugul sclaviei, cu siguranță răspunsul ar fi Liber. Dar haideți să trecem și în extrema cealaltă. Ar renunța un om liber la libertatea lui să devină rob de bună voie?
Voi ce credeți? Personal consider că mintea noastră nu poate tolera să trăiască îngrădită. Doar dacă am fi silite să purtăm haina de rob.
Și totuși nesilite de nimeni alegem robia. Cum se poate întâmpla asta? Răspunsul l-am primit cu ajutorul Duhului Sfânt în epistola lui Pavel către Galateni în ultimile versete ale capitolului patru.
Natura noastră păcătoasă în care ne-am născut reprezintă robie. Robia înseamnă limite, îngrădiri, dependență de alții care să ne învețe cum să ne apărăm de noi însene. Da, pentru că suntem cele mai aprige inamice ale noastre. Robia este un set de reguli, asta ai voie și asta nu. Firea noastră se simte confortabil în robie. Deși poate părea o contradicție.
Haideți să ne gândim. Când Domnul ne avertizează să ne ferim de un anumit lucru, în loc să Îi predăm Duhului Sfânt conducerea, ne luptăm prin forțele noastre să învingem ispita.
Firea noastră jubilează în acel moment. Se simte liniștită știind că preferăm să împlinim Legea decât să ascultăm de Duhul Sfânt.
Pentru a putea înțelege mai bine paralela dintre rob sau liber , pastorul ne-a adus în atenție povestea celor doi fii ai lui Avraam. Să ne amintim. Sara era infertilă și nu putea să îi dea un urmaș soțului ei. Avraam își plângea înaintea Domnului teama că robul din casa lui îi va fi moștenitor. Sara avea o slujnică pe nume Agar pe care s-a gândit să o dea de nevastă soțului ei să îi facă un copil. Avraam a ascultat de Sara , Agar a rămas însărcinată și a născut apoi un fiu. Acum Avraam avea un urmaș (era sânge din sângele lui) dar ... nu era cel născut prin promisiune, ci în chip firesc.
Domnul își împlinește făgăduința făcută de Avraam. Sara rămâne însărcinată și naște pe Isaac.
Cei doi copii cresc , iar fiul slujnicei îl desconsideră pe cel promis. Sara decide să o alunge pe Agar și pe fiul ei din casă. Lui Avraam îi este milă, dar totuși acceptă voia Sarei.
Ce vrea sa ne spună povestea aceasta despre a fi rob sau liber? Robia este reprezentată de Lege. Lege imposibil de împlinit prin strădania noastră. Libertatea este reprezentată de Hristos care a împlinit în locul nostru Legea pe cruce.
Câtă vreme vom ține în viața noastră atât Legea cât și pe Hristos, Legea își va cere dreptul în fața lui Hristos. Și ce ne poate oferi Legea mai mult decât ne poate da Hristos? NIMIC.
Și totuși nesilite de nimeni alegem robia. Am trăit prea mult timp ca robi și nu știm să ne purtăm ca oameni liberi. Ne-am obișnuit cu „să nu faci, să nu spui, să nu atingi, să nu mănânci ...” și nu putem să ne imaginăm o viață în care nu mai suntem condamnate pentru încălcarea poruncilor, pentru că Hristos a plătit pe cruce în locul nostru.
Suntem libere dar trăim ca robi. De ce? Pentru că ne este greu să acceptăm ca acum nu mai este nimic despre noi. Nu putem accepta că nu trebuie să contribuim cu eforturile noastre la schimbare. Tot ce contează acum este să-I predăm Duhului Sfânt controlul.
Care este semnul că trăiesc ca om liber? Odihna. Odihna pe promisiunile lui Hristos știind că tot ce El face are un scop și totdeauna unul care să ne facă mai asemănătoare cu El.
Care este semnul robiei? Lipsa păcii din inimă. Tulburarea. Orice ne tulbură încă deși nu ar trebui, este semnul prezenței un idol ce ne ține încă robi.
Ce putem face să ieșim din starea de rob? Să recunoaștem , să ne pocăim și să Îl lăsăm pe Duhului Domnului să ne ducă la TATA!
Comentarii
Trimiteți un comentariu