Treceți la conținutul principal

Durere vs Suferinţă


Am scris câteva articole despre suferinţă la începutul anului. Cumva pare că este unul dintre subiectele mele preferate. Povesteam atunci că suferinţa poate fi din ascultare sau din neascultare. și că ea contribuie la  maturizarea noastră a fiecăruia.

Astăzi în schimb vin cu o altă perspectivă. Discutam ieri cu prietena mea despre suferinţă şi mi-a spus că în limba engleză există două cuvinte pentru acest termen: pain” şi „suffering”. 

"Pain" reprezintă durerea iar "suffering" după cum se şi simte asemănarea cu termenul românesc- suferinţă.

Îmi spunea ea că durerea este cea pe care ne-o producem noi însene prin alegerile greşite pe care le facem, prin gândurile pe care le lăsăm să-şi facă cuib în minţile noastre (în mod special ale noastre ale fetelor/femeilor) şi care nasc acţiuni de cele mai multe ori atât de nocive inimii.

V-aţi gândit la asta? Dacă simţim durere este pentru că de cele mai multe ori ne-o producem singure. Nu este o cauză exterioară nouă. Este greu de înţeles şi acceptat. Ne doare pentru că alegem să ne doară? Da. Se pare că da. Şi de ce am vrea să ne doară? Aici este paradoxul. Tu de ce alegi să te doară? Eu de ce aleg să mă doară? Trebuie neapărat să simt durere chiar dacă asta nu mă ajută să cresc, să mă maturizez, să mă apropii mai mult de Domnul, să iubesc mai mult, să mă bucur mai mult, să aştept cu mai multă răbdare?

De ce? Cred că este o întrebare la care ar trebui fiecare să fim sincere şi să ne răspundem. Credeam că dacă inima mă doare, şi plâng, trebuie să fiu întrebată ce am?  De ce sunt sunt în starea aceea, de ce nu mă pot opri din plâns, sau de ce nu pot să mă ridic din prăpastia în care pare să cad cu încetinitorul, tocmai ca durerea să o simt şi mai puternic. De ce alegem asta fetelor?  Pentru că inconştient asta vrem. Poate că nu veţi fi de acord cu mine. Adevărul este că nici eu nu am fost în sinea mea de acord cu prietena mea şi totuşi privind la mine am înţeles datorită Duhului Domnului că din neascultare am ajuns să sufăr.

Fetelor, dacă nu găsim pentru o perioadă de timp, pace, bucurie, vlagă în noi să ne ridicăm, să mergem, să lucrăm, să ne ştergem lacrimile, să ne pocăim şi să acceptăm că pentru locul unde suntem acum suntem direct responsabile, de vină sunt alegerile noastre.

Dacă te găseşti acum aici, cere Domnului să te ridice. Pocăieşte-te şi ia-o de la capăt cu El. Nu mai arunca vina asupra nimănui pentru ceea ce ai gândit greşit, ai spus fără să chibzuieşti, ai ales pentru că aşa ai crezut tu că este cel mai bine pentru tine. Ai greşit. Când suferim, prin durere, practic alegem să fim independente de Domnul. Dur ce am spus. Şi pentru mine  a fost dur.  Independenţa de Domnul se naşte din mândrie, şi chiar dacă nu rostim cu glas tare ne credem în stare să hotărâm ce este mai bine pentru noi.

Dar ce este cu suferinţa? Suferinţa se naşte din ascultarea, supunerea şi dependenţa faţă de Domnul.  Înseamnă să recunoaştem că da, nu înţelegem planul Lui dar alegem să ne încredem în El pentru că ne vrea binele. Suferinţa apare în urma aşteptării unor răspunsuri la rugăciuni, şi chiar în întârzierea sau  lipsa lor. Înseamnă să acceptăm oricât de greu ne-ar fi acum. Să tăcem, să nu acţionăm de capul nostru. Să acceptăm că pentru o vreme mai bine este să plângem până ni se usucă lacrimile decât să repetăm greşelile din trecut.  Mai bine să primim cu braţele deschise neliniştea că nu putem acţiona decât să acţionăm şi să facem mai mult rău.

Este greu? Da este foarte greu. Mai ales pentru noi cele temperamentale. Ne fierbe sângele în noi. Am vrea să vorbim, să răspundem, doar crezând că aşa ne vom linişti inimile şi minţile tulburate. Nu. Trebuie să suferim în tăcere. Noi şi Domnul. Suferinţa nu este spre nenorocirea ta şi a mea. Este spre maturizare în credinţă, spre asemănare tot mai mult cu Hristos. Merită să plângem o vreme ştiind că Isus va prinde mai mult chip în noi că roadele Duhului vor prinde tot mai mult contur? Oare nu de aceea am ales să Îl urmăm pe El fiecare dintre noi? Merită. Dar sigur îţi zici: Este greu să aştepţi. Este greu să fii singură. Este greu să nu primeşti răspuns la rugăciuni. Poate este greu că suferi fizic. Este greu că nu ai poate acum oameni lângă tine care să te motiveze să accepţi că Domnul are un plan minunat pentru tine. Este greu poate că nu ai locul de muncă pentru care te-ai zbătut să toceşti băncile facultăţii. Este greu să nu ai familia întregită. Este greu să nu ai un umăr pe care să plângi şi dacă îl ai, poate că ai fost judecată că nu faci nimic şi de aceea suferi. Este greu să ai răbdare. Răbdarea se naşte din încercări. Cui îi plac? Nimeni  nu le îmbrăţişează cu toată dragostea și totuşi trecem prin ele. 

Dar...gândeşte-te la schimbările de până acum. Se văd? Le vezi? Vezi cât de mult a schimbat Domnul în tine doar în ultimul an? Vezi că ai poate puţin mai multă răbdare decât la ultima încercare? Vezi că alegi întâi să te rogi, nu să te plângi şi să amplifici o situaţie atât de tare încât să te paralizeze? Vezi lucrurile astea în viaţa ta?

Dacă le vezi înseamnă că suferinţa în dependenţă, aşteptare, şi răbdare a lucrat încă puţin din ce eşti acum.  Au meritat zilele fără vlagă dar în care ai ales să te agăţi de Domnul? Şi poate El a scos în calea ta o oportunitate de slujire când tu te vedeai fără valoare?

Tu ce alegi DUREREA sau SUFERINŢA?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...