Treceți la conținutul principal

Suferința o punte spre Slujire


De ce scriu atât de mult despre Suferință? Pentru că și eu mă alătur unui foarte cunoscut autor care s-a întrebat: „De ce este îngăduită suferința? Care este rolul ei în mod specific? Este suferința o pedeapsă divină pentru păcatele noastre?” Încă nu am terminat cartea însă deja am putut să înțeleg puțin din firul ei roșu.
În primul rând ar fi bine să vedem distincția dintre durere și suferință. Am mai împărtășit despre subiectul acesta la un moment dat însă acum abordarea e puțin diferită.
Durerea este capacitatea fizică pe care ne-o încredințează Dumnezeu, celor mai mulți dintre noi să putem să ne ferim de pericole. În timp ce dădeam filă cu filă din cartea aceasta descopeream cât de prețioasă este „durerea” și cât de abili am ajuns cu tehnologia să încercăm să o anihilăm. Sunteți de acord cu mine că la orice durere pe care o întrevedem ,suspectăm că ar putea apărea deja găsim un „leac”? Ori o pastilă, sau altfel de metode cum le-am zice noi „băbești”?
Întrucât avem posibilitatea să ne „amorțim” orice durere aproape, nu mai acceptăm nicio situație neplăcută.
Durerea o putem „amorți” , dar suferința?
Ce este suferința? Așa cum autorul ne spune reprezintă „tragediile umane”- tot ce ține de emoții, sentimente: dezamăgiri, tristețe, amintiri, traume nevindecate.
Toate ne identificăm cu suferința. Am trecut prin ea, trecem acum sau urmează să trecem pe acolo. Nu ne ocolește pe niciuna, oricât încercăm noi să o ocolim.
De ce este îngăduită? Știm poate multe dintre noi răspunsul la întrebare încă de la începutul credinței „suferința ne sfințește”. Și deja parcă nu ar mai fi nimic de spus de aici încolo. Sfințirea este procesul de șlefuire al inimii să devină tot mai asemănătoare cu Domnul Isus.
Este suferința o pedeapsă divină? Am mers împreună cu autorul pe firul roșu al poveștii Bibliei cât și în timpul meu de părtășie și am descoperit că Dumnezeu îngăduie suferința ca urmare a păcatelor poporului Său, neascultare, nesupunere, idolatrie- aducând peste ei foamete, război dar suferința poate surveni și ca răspuns al organismului, minții, inimii noastre față de dezechilibrele la care îl supunem.
Dacă nu ne odihnim cât trebuie, sau nu ne hrănim cât mai sănătos, atunci să nu ne mirăm de problemele care își fac loc în viața noastră. Știu că de multe ori ni se întâmplă să ajungem la medic constantând un început de boală și apoi ne întrebăm „De unde asta?”
Dar cum poate fi suferința o punte spre slujire? Atât de mult îmi frământă inima gândul acesta. Suntem unele dintre noi atât de „profi” la a suferi dar atât de deficitare în a putea fi o lecție din care celelalte fete/femei să poată învăța.
Suferința să fie o punte spre slujire. Asta am învățat citind cartea, ascultând mesajele biblice cât și din trăirea mea.
Este suferința ta o punte spre slujire? Suferința mea a devenit un mod profesionist de a trăi, dar nu și din a crea o cale să fie o lecție, un sprijin, o încurajare sau un „așa nu” pentru cele care poate trec acum pe aici sau urmează.
Cred că primul și cel mai important pas spre a putea sluji prin suferință este să o conștientizăm, să îi înțelegem scopul și apoi să învățăm lecția pe care să o nu mai repetăm. Însă nu ne este greu să rostim câteva cuvinte, dar să trăim ceea ce spunem, nu e deloc simplu. Când nu acceptăm scopul suferinței sau consecințele ei, nu putem fi o punte spre slujire. Este deja o luptă în inimile noastre să înțelegem de ce și până când va dura. Nu mai putem avea ochi și pentru alte fete/femei care trec pe acolo.
Suferința de multe ori ne centrează atenția doar pe noi, și cu cât rămânem mai mult în ea, cu atât este mai greu să ieșim. Nu că am avea puterea singure, dar până și nevoia de a striga după Ajutor este mai greu de accesat.
Nu știu cu ce te confrunți acum însă îmi doresc ca dacă acum treci pe aici, Domnul să facă din suferința ta o punte spre slujire. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...