Treceți la conținutul principal

Capitol neînchis


Simți că acum în viața ta este încă un capitol neînchis? Sau poate l-ai închis tu din pricina durerii de a mai aștepta un răspuns?

Ai fi gata să Îl lași pe Dumnezeu să vină acum să îl deschidă? Să fii expusă la tot ceea ai reprimat poate în luni sau ani de zile, și ai sperat că timpul va vindeca rănile?

Ești tu gata să ți se dea pe față rugăciunea fără răspuns, lacrimile amare vărsate care par să fi fost trecute cu vederea de Dumnezeu, sau chiar uitate?

Te simți în stare să faci față redeschiderii rănii tale cele mai adânci, pe care cu timpul ai ajuns să o consideri, normalitatea vieții?

De ce te întreb? Pentru că întrebarea aceasta se află și în inima mea.

Și o dată ce am auzit povestea femeii din Sunem, despre care citim în Biblie în 2 Împărați 4, m-am transpus și eu acolo.

Necazul femeii din Sunem devenise unul cu care se obișnuise atât de mult încât nici nu mai pomenea înaintea lui Dumnezeu despre el.

Ai un asemenea necaz pentru care ai renunțat să te mai rogi? Ai o asemenea dorință fierbinte a inimii pe care nu o mai aduci înaintea Domnului de foarte mult timp? 

Atunci când stăm înaintea Domnului o vreme îndelungată și ne rugăm pentru o nevoie, dorință care nu se împlinește, lipsa împlinirii nevoii acesteia devine noua normalitate a vieților noastre.

Crezi și tu asta? Eu personal am un lucru pentru care nu m-am rugat niciodată cu stăruință întrucât, simțeam cum mi se leagă inima de acea dorință și văzând cu trecerea timpului că nu se împlinește ba chiar lucrurile merg tot mai rău, am renunțat să o mai aduc înaintea Domnului.

Femeia din Sunem avea o dorință reprimată. Cred că multe dintre noi avem dorințe și nevoi reprimate.

Atunci când rugăciunea neîmplinită devine normalitatea vieților noastre, necazul nici nu mai este la vedere, el este reprimat.

Și cum să mai lucreze Dumnezeu când tu, eu am renunțat să ne mai rugăm pentru acel lucru? Știu că de mică mi s-a spus: „Trebuie să te rogi, ca Domnul să-ți dea acel lucru”. Nu știu cât de biblic este acest gând, întrucât Dumnezeu știe cel mai bine ce am nevoie chiar dacă eu cu greu pot accepta că nu primesc ceea ce cer.

Dar, așa cum spuneam la început. Simți tu că acel capitol din viața ta este neînchis? Sau l-ai închis tu să nu mai suferi în așteptare?

Dumnezeu nu a închis capitolul pe care tu l-ai închis. Și chiar dacă nu vedem, nu simțim Dumnezeu lucrează. De ce spun asta? Întrucât asta ne revelează Biblia, „Elisei i-a zis: „La anul, pe vremea aceasta, vei ține în brațe un fiu.” Și ea a zis: „Nu, domnul meu, omule al lui Dumnezeu, nu amăgi pe roaba ta!” Femeia a rămas însărcinată și a născut un fiu chiar pe vremea aceea, în anul următor, cum îi spusese Elisei”. 2 Împăraţi 4:16‭-‬17 ‬

Dumnezeu a prorocit prin Elisei și minunea aceea s-a împlinit întocmai chiar dacă femeia din Sunem nu mai putea crede.

Pentru ea, rugăciunea pe care nu o mai înălța era dorința unui urmaș. Pentru tine? 

Ce a făcut ca rugăciunea nespusă a sunamitei să primească răspuns? Inima ei jertfitoare. Ea a zis bărbatului ei: „Iată, știu că omul acesta care trece totdeauna pe la noi este un om sfânt al lui Dumnezeu. Să facem o mică odaie sus, cu ziduri, și să punem în ea un pat pentru el, o masă, un scaun și un sfeșnic, ca să stea acolo când va veni la noi” 2 Împăraţi 4:9‭-‬10‬

Femeia din Sunem s-a pus în slujba omului lui Dumnezeu. A fost odihnă pentru aproapele ei.

Dumnezeu a văzut inima ei care nu s-a închis deși durerea o putea amărî.

„Atunci când mâinile tale continuă să lucreze rugăciunea ta are în continuare glas”.

Capitolul acesta din viața sunamitei era neînchis. Dumnezeu a avut ultimul cuvânt.

Poate că și anumite capitole din viețile noastre sunt închise cu lacătul de noi, am încetat să ne mai rugăm, să mai postim, să mai așteptăm și să fim dezamăgite... dar Domnul are ultimul cuvânt și să facă El ce a hotărât pentru fiecare capitol închis de noi. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...