"Teologia biblică", o carte atât de succintă și cuprinzătoare a esenței Evangheliei care se revelează din primele pagini ale Scripturii.
Nick Roark și Robert Cline au împărtășit cât de înșelați suntem că știm Evanghelia și că noi cunoaștem Teologia biblică, dar în schimb tot ce știm este doar ceea ce ne convine.
Cartea aceasta face parte din programul de echipare al lucrătorilor, și este a 4-a pe care am citit-o.
Vă împărtășesc aici întrebările ce compun recenzia și răspunsurile mele.
1. Ce este teologia biblică, și potrivit autorului, în ce fel este ea diferită de teologia sistematică?
Teologia biblică este o modalitate de a citi Biblia ca o singura naratiune realizata de un autor Divin care culmineaza in persoana lui Isus si in lucrarea Lui. Teologia sistematica pleaca de la teme-cheie- dupa care cereteaza in Scriptura pentru a vedea ce anume ne invata despre fiecare dintre aceste teme.
2. Autorul consideră că teologia biblică este un gardian împotriva predicării de tip trambulină și a predicării moraliste. Enumeră 2-3 motive pentru care autorul consideră aceste feluri de predicareca fiind greșite.
Predicarea de tip trambulină se joacă cu Cuvântul lui Dumnezeu. Ea distorsionează și amăgește.
Predicarea de tip trambulină se folosește de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a sustine dorințele și ideile predicatorului.
Predicarea îmbibată în moralism accentuează trăsăturile pozitive și negative de caracter ale unui personaj biblic cu scopul de a produce schimbarea comportamentului ascultătorului.
3. Care dintre cele patru feluri greșite de biserică identificate de autor în capitolul 1 și reanalizate în capitolul 6 crezi că ilustrează cel mai bine percepția/așteptarea celor mai mulți necredincioși când vin în contact cu lucrarea evanghelistică a bisericii tale, și implicitveste nevoie să o combați mai mult? (de ex. unii pot avea așteptarea ca biserica ta să fieo biserică de tip bucătărie, pentru că au vizitat alte biserici de acest tip din zonă)
Consider că și în cazul necredincioșilor ce ne vizitează congregația așteptarea este aceea a unei biserici de tip bucătărie (se așteaptă doar să primească cele necesare mai puțin unii dintre ei și să asculte Vestea Bună pe care fiecare o accentuăm atunci când intrăm în contact cu aceștia.
4. Care dintre sugestiile de predicare din capitolele 3 și 4 ți s-a părut de cel mai mare ajutor pentru lucrarea proprie?
Mi-a ramas în minte sugestia legată de confruntarea ispitei (Adam) întrucât de multe ori nu constientizăm că nu putem fi difertiți de Adam prin noi înșine dacă Hristos nu traiește prin noi.
Cât și să nu ne concentrăm pe curajul lui David de a înfrunta uriașul, ci pe alegerea lui Dumnezeu, a unui om după inima Lui.
Comentarii
Trimiteți un comentariu