Treceți la conținutul principal

Numai prin harul lui Dumnezeu



În luna ianuarie am spus Da unui proiect de citire a unei serii de cărți oferite de editura "Magna Gratia" în mod gratuit. 
Am fost binecuvântată până în acest moment să descopăr atâta învățătură pentru suflet. Pe baza fiecărei cărți am primit o formular de recenzie la care a trebuit fiecare să răspundem.
"Numai prin harul lui Dumnezeu. Un scurt comentariu asupra canoanelor de la Dort" este scrisă de autorul Cornelis P. Venema.
Este o carte stufoasă la o primă vedere însă merită citită fiecare pagină, cuprinde opt capitole: o introducere asupra canoanele de la Dort, alegerea necondiționată, ispășirea particulară, depravarea totală, harul irezistibil, perseverența sfinților, canoanele de la Dort și evanghelizarea reformată, harul suveran, responsabilitatea omului și harul ieftin cât și o anexă a Canoanelor de la Dort.

1. Care sunt, potrivit autorului, cele două teme esențiale ale Evangheliei care sunt considerate atacate de abordarea arminiană asupra Scripturii? 

Prima temă vizează cinstea singulară șii gloria lui Dumnezeu în mântuirea poporului Său. 
Doctrina arminiană a mântuirii  se împarte întotdeauna între Dumnezeu și păcătos ceea ce, biblic, Îi aparține doar lui Dumnezeu. 

A doua temă, siguranța credinciosului și încrederea lui neclintită în harul invincibil al lui Dumnezeu. Învățătura arminiană plasează mântuirea în mâinile păcătosului pierdut, este incapabilă să afirme că planul lui Dumnezeu în mântuirea poporului Său va fi împlinit în mod infailibil. 

2. Care este, perspectiva arminiană asupra stării spirituale a omului ca urmare a căderii lui în păcat? 

Omenirea este depravată dar încă capabilă să-L caute pe Dumnezeu. Omul chiar dacă este păcătos, , căzut totuși poate să aleagă să vină la Dumnezeu și să accepte mântuirea.
Dumnezeu îi alege numai pe aceia care știe că vor alege să creadă. 

3. Având în vedere implicațiile perspectivei arminiene asupra doctrinelor harului pentru lucrarea de propovăduire a Evangheliei, care ar fi câteva dintre metodele/practicile evanghelistice pe care le-ați observat în mediul evanghelic din România, care ilustrează cel mai bine aceste implicații?

Pentru mine personal cartea aceasta a deschis un nou orizont dacă îl pot numi așa.
Nu cunoșteam atât de multă teologie și nici atât de mult despre doctrina bisericilor reformate.
Am recomandat deja cartea și fetelor din grupul mic și altora.

4. Care ar fi câteva dintre beneficiile aderării și cunoașterii temeinice a unei mărturisiri de credință pentru biserica unde slujiți? Care sunt mijloacele cele mai potrivite prin care credeți că ați putea stimula (sau ați stimulat deja) membrii bisericii către acest obiectiv? 

Subiectul cărții este unul dificil dar atât de necesar să îl cunoaștem și să ne însușim ceea ce coincide cu Scriptura. 

Dacă ceea ce ați regăsit aici v-a stârnit curiozitatea, vă invit să descărcați cartea în formatul  care vă este la îndemână de aici⤵️

https://www.magnagratia.org/150-but-for-the-grace-of-god-venema-rom.html#


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...