Treceți la conținutul principal

Insula plăcerilor sau lângă Tata?



De ceva timp tot am în minte să scriu despre subiectul acesta. Văzusem un film artistic și acum unul de desene animate care chiar mi-a întărit dorința de a împărtăși. Poate te gândești despre ce pot scrie dintr-un desene? 
Wow, dacă putem desprinde o astfel de morală dintr-o animație, chiar este o misiune împlinită pentru mine.
Haideți să vă zic. Am vizionat de multe ori "Pinocchio", însă de data aceasta două secvențe mi-au atras clar atenția. 
Băiatul din lemn al bătrânului tâmplar Geppetto a fost păcălit de Vulpe și Motan și ademenit cu tot felul de promisiuni de fericire pe "Insula plăcerilor".
Și după cum îi spune și numele, erau plăceri precum distracție fără școală, tutun, alcool, muzică și dans dar toate cu un preț pe care avea să îl afle cât de curând.
Ajuns în acest tărâm al poftelor fără bariere, se împrietenește cu un băiețaș pe nume Fitil care devine cel mai bun prieten al lui, uitând de Jimini, conștiința lui primită de la Zâna cea Bună.
În timp ce Fitil soarbe cu nesaț dintr-o halbă cu bere Pinocchio observă cum acestuia i se schimbă vocea și îi apar urechi de măgar, momentul marcant ... Pinocchio lasă halba din mână. 
Urmează cel de-al doilea moment când observă că în timp ce Fitil fuma din trabuc fața i se transformă într-una de măgar și îi apare și coadă iar în scurt timp devine un măgar veritabil. Pinocchio aruncă și țigara, dar consecințele tot vin și asupra lui, îi apar urechi și coadă. Și exact atunci apare Jimini, drăgălașul greiere, conștiința lui care îl duce înapoi acasă, unde descoperă că tatăl său de mult nu mai era acolo, mobila era împânzită de case teșute de păiajeni.
A doua secvență, un porumbel lasă din văzduh un răvaș în care le spune unde este Geppetto, el exclamă, "Mă duc să îl găsesc ..." Jimini încearcă să îl oprească întrucât bătrânul tâmplar fusese înghițit de balena Monstru și acum se afla pe fundul mării. Iar răspunsul lui Pinocchio a fost, "Trebuie să mă duc ..."
Cu siguranță îți spui, ne-ai relatat căteva secvențe din poveste, unde vrei să ajungi?
Iată unde ... extrapolând aceste două secvențe în viața noastră, descoperim că nu ne este tot atât de ușor să renunțăm la propriile plăceri chiar dacă deja vedem consecințele ... și nu vorbim neapărat de alcool și tutun, puneți voi orice altă plăcere în loc. Am fost deja avertizate că vor afecta identitatea nouă de fiice de Rege? Dacă ar fi tot așa de facil să spunem "gata cu ... și gata cu ...!"
De multe ori nu doar conștiința noastră ne mustră ba chiar Duhul lui Dumnezeu dar am învățat cum să Îl amuțim... să Îl ignorăm și nici nu mai auzim șoapta: "Oprește-te"... așa că este nevoit să strige printr-un megafon printr-o situație de încercare (ca și cea din film când Gepetto este înghițit de balena Monstru).
Și când ne deșteptăm, descoperim că nu există maturizare, și sfințire fără suferință și fără un efort și de la noi să Îl căutăm pe Tata, să ne cerem iertare, și nu mai repetăm greșelile. Spunem: "Mă duc să Îl găsesc ..." doar că spre deosebire de poveste El nu e în pericol, nu este înghițit de o balenă pe care de altfel a creat-o. Ci doar așteaptă să ne venim în fire și să ne întoarcem la El ca fiice risipitoare (poate nu ca în pildă, dar fiecare risipim câte ceva în loc să investim în el pentru a-L bucura pe Tata).
Suntem uneori Pinocchio fiecare dintre noi, visăm la lucruri pe care nu avem răbdare să le așteptăm și încercăm să ni le procurăm singure, fără să știm ce preț vom plăti, sau ignorându-l.
Anul acesta îmi doresc să mai las vise din palma mea, planuri, dorințe și dacă Tata vrea să mi le dea să îmi pregătească inima pentru ele, și dacă acestea mă duc în "Insula plăcerilor" și nu mai aproape Tata să le îndepărteze din inima mea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...