Treceți la conținutul principal

Când ești fără speranță, strigă după AJUTOR!

„Călătoria creștinului” a lui John Bunyan ne prezintă un moment în care personajul nostru plecat la drum cu entuziasm și cu hotărâre, ajunge în impas. Prietenii pe care îi dorea alături în călătorie îl dezamăgesc și îl abandonează în Mlaștina Deznădejdii. 

Nici nu o observase. Ea era acolo. Se avântase spre Cetatea Luminii dar nu a observat scările care să îl ferească de alunecare. 

Și iată-l cum se afundă în mocirlă fără scăpare din cauza poverii de păcate pe care o poartă în spate. Îi cere tovarășului Slab de înger să îl scoată dar acesta se salvează și își vede de drum.

Nu vede nici o ieșire. Nu este nimeni care să îl vadă. Și strigă „Ajutor”  ... și deodată două mâini mari și puternice îl ridică ca și cum nu ar fi cântărit destul. Îi aruncă pe el o găleata de apă curată și rece să îl învioreze și îi spune: „Sunt aici. M-ai chemat”. Creștinul în timp ce își revine , conștientizează că trăiește și îl întreabă: „Cine ești”. I se spune clar și răspicat „M-ai chemat și sunt aici. Eu sunt Ajutorul” . 

Creștinul este tot mai uimit și încă o găleată de apă curată și rece își simte pe tot trupul. Nu înțelege ce se întâmplă. Îl întreabă pe acest Bun Samaritean ce este cu mlaștina aceasta. Este plină de noroi. Ajutorul însă îi explică pare a fi noroi în schimb, sunt: frici, îndoieli și descurajări ale tuturor celor ce au trecut pe acel drum și au făcut Mlaștina să se umple. Creștinul înțelege că nu este singur în această luptă ci că are și alți înaintași. Conștientizează cum mlaștina este suma tuturor temerilor fiecăruia de a privi doar înainte și a merge spre Cetatea Luminii.

În timp ce citeam aceste rânduri am observat cum povestea lui, devine și a mea. De ce am ajuns aici? Pentru că am pus la îndoială Cuvântul Domnului citit în Carte.

Și eu chiar atunci simțeam cum mă afund în mlaștină, și eu eram fără speranță dar din mlaștină nu poți ieși fără un strigăt după Ajutor. 

Ajutorul îl atenționează pe Creștin despre obstacolele ce îi vor apărea în cale și îi cere să privească dincolo de ceea ce ochii lui fizici pot vedea, să privească dincolo de frici și sa vadă Lumina care îl va călăuzi până la Împăratul despre care citise în Carte.

Înainte să îl lase să își vadă de drum, Ajutorul îi spune Creștinului: „Ajutorul nu este niciodată prea departe, trebuie doar să îl chemi”.

Acum după ce am relatat acest fragment al poveștii. Cum putem să aplicăm aceste lucruri și în viețile noastre? Sunt și inimile noastre atinse de Cuvântul Domnului, motivate să depășească orice obstacol însă atunci când ne vedem abandonați de prieteni, devenim oameni fără speranță? Te-ai afundat și tu în Mlaștina Deznădejdii care părea să-ți ia curme viața? A rostit și inima ta acel strigăt după ajutor și ai fost salvată? 

Ai înțeles și tu asemeni Creștinului că „Ajutorul nu este niciodată prea departe de tine, și că trebuie doar să îl chemi?”. Probabil și tu te întrebi asemeni mie, cine este Ajutorul? După cum citim în Scriptură,  Ajutorul nu poate fi decât Duhul Sfânt, Cel care ne călăuzește spre Hristos, Împăratul nostru.

Povestea creștinului este și a noastră. Ajutorul Îl avem în inimile noastre permanent prin prezența Duhului Sfânt. Dar Îl chemăm când suntem fără speranță? Sau ne bazăm pe forțele noastre de a ne elibera?

Chiar dacă ești acum fără speranță, strigă după Ajutor.

Domnul să ne ajute!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...