"Atributele lui Dumnezeu" a devenit o lucrare de referință pentru perioada modernă în cadrul mișcării evanghelice.
1. În capitolul dedicat Suveranității lui Dumnezeu, autorul susține că aleșii Lui, cei mântuiți, sunt plasați într-o stare necondiționată. Cum argumentează el caracterul necondiționat al acestei stări prin contrast cu starea condiționată în care Adam și Eva au fost plasați după creație?
Autorul menționează că primii doi oameni au fost plasați de Dumnezeu într-o stare condiționaționată după creație. Existența lor era dependentă de ascultarea și fidelitatea lor față de Creator. Dumnezeu nu a avut o datorie față de primii oameni, ci datoria voii Lui a procedat astfel.
Aleșii, cei mântuiți sunt plasați într-o stare necondiționată întrucât Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu a luat locul nostru, păcatele noastre asupra Lui și ne-a transferat Neprihănirea Lui, astfel El a împlinit tot ceea ce noi trebuia să împlinim și nu eram în stare.
2. Autorul ilustrează Credincioșia lui Dumnezeu prin mai multe direcții în care ea se manifestă, lucruri pe care le putem cunoaște deopotrivă din Scriptură și din experiența personală sau colectivă, ca oameni mântuiți. Care sunt două dintre manifestările credincioșiei Lui care vi se par cel mai evidente pentru membrii congregației în care slujiții?
Dumnezeu este Credincios în disciplinarea pe care El o aplică copiilor Săi. Este la fel de credincios și când dă și când mustră și pedepsește pentru păcat. Acest aspect al credincioșiei Lui îl experimentez și eu și alți frați și alte surori din biserica unde sunt membră și slujesc.
Dumnezeu este Credincios în ocrotirea copiilor Săi. De câte ori ne-am rugat eu și frații mei cu stăruință pentru anumite răspunsuri. Domnul în credincioșia Lui nu ne-a răspuns cum ne așteptam pentru a ne ocroti de alunecare/cădere.
3. Care este definiția pe care autorul o dă harului lui Dumnezeu ca atribut al Lui și care dintre 3 trăsături ale harului Lui vi se pare cel mai dificil de înțeles sau acceptat?
Harul este favoarea veșnică și absolut liberă a luo Dumnezeu, manifestat prin a le da binecuvântări spirituale și veșnice celor vinovaģi și nevrednici.
Consider că a treia trăsătură , harul este suveran este cea mai dificil de înțeles și acceptat din prisma faptului că mi-aș dori ca și ai mei să capete mântuirea ca și mine. Dumnezeu Își manifestă harul față de cine dorește El. Dar cer Domnului nădejdea că se va îndura în harul Lui și față de ei.
4. Autorul indică 7 daruri esențiale pe care Dumnezeu i le dă credinciosului. Care dintre ele considerați că este mai puțin conștientizat ca dar (nu ca rezultat al efortului personal al credinciosului, chiar și în conlucrare cu Dumnezeu) între membrii congregației unde slujiți?
Aș putea spune că darul pocăinței și al harului. Uneori nu cred că realizăm că pocăința este un dar. Și ne străduim singuri să o fabricăm, deși doar Duhul Sfânt este Cel care ne conștientizează de necesitatea ei. Iar darul harului - îl luăm mult ca pe un lucru de apucat. Nu mai suntem autentici în bucuria pe care lucrurile mici ni le produce, ci doar atunci când Domnul ne răspunde la cele mai înflăcărate rugăciuni. Nu putem vedea uneori în darul harului, beneficiile lui spirituale ci ne agățăm de împlinirea celor materiale.
5. Având în vedere implicațiile practice pe care are autorul s-a străduit să le extragă plecând de la fiecare dintre atributele lui Dumnezeu, credeți că această carte ar fi potrivită pentru studiu biblic, în biserica locală?
Da. Eu aș recomanda-o grupului mic mai întâi.
Te-a prins și pe tine această cărte "Atributele lui Dumnezeu" ?
O poți găsi aici⤵️
https://www.magnagratia.org/155-atributele-lui-dumnezeu-pink.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu