Treceți la conținutul principal

Membralitatea în Biserică

Astăzi aș vrea să vă aduc în atenție cea de 8-a carte din programul Magna Gratia ce prezintă o temă cu multe întrebări, curiozități, contraziceri dar care ne aduce răspunsuri concise „Membralitatea în biserică”, scrisă de Jonathan Leeman.

Această carte face parte din colecția 9 semne ale unei Biserici Sănătoase, este scrisă într-un limbaj accesibil oricui, explicit dar și concis ținând cont de numărul mic de pagini.

Este bine să o aveți în bibliotecile voastre. Fiecare dintre noi avem datoria să ne cunoaștem identitatea de copil al lui Dumnezeu, dar și de membru al bisericii universale și locale.

Tu îți cunoști îndatoririle? Aici vei găsi ceea ce ai nevoie să știi despre importanța membralității în Biserică și lipsa supunerii față de această datorie.

Iată și recenzia cărții bazată pe câteva întrebări care răspund succint subiectului abordat.

1. Care sunt cele 10 aspecte pe care autorul le identifică în incursiunea sa din Noul Testament care conturează imaginea clară a bisericii locale a bisericii locale și care dovedesc caracterul bibic al conceptului de membralitate?

Existența Bisericii ne unifică în jurul mesajului unui Mântuitor și Domn. Creștinii sunt în mod obișnuit strânși în biserici locale, individuale, dar biserici interconectate. Creștinii se identifică în mod colectiv ca biserici. Ei ai o putere specială și o identitate de grup când sunt împreună. Primul pas în viața creștină comună-botezul. Creștinii trebuie să se separe de lume. Viața și autoritatea bisericii locale ghidează viețile membrilor ei. Liderii creștini sunt responsabili de oile lor, la nivel individual. Creștinii sunt responsabili să se supună anumitor lideri și îi exclud pe falșii credincioși de la părtășia lor.

2. Cum înțelege autorul conceptul de „chei ale Împărăției” din pasajul din Matei 16:18-19, în relație cu biserica locală? Sunteți de acord cu el? Dacă nu, explicați de ce. 

Autorul menționează că: "autoritatea cheilor este autoritatea de a evalua mărturia credinței și a vieții unei persoane, și de a face astfel o judecată.

Biserica locală are autoritatea Cerului pentru a declara ce persoane de pe pământ sunt cetățeni ai Cerului și care reprezintă astfel Cerul."

Deși pare dure aceste afirmații. Isus este cel deține autoritatea Supremă (imperium). Biserica este ambasada unde cetățenii sunt confirmați că aparțin Împărăției lui Dumnezeu. Deci da, sunt de acord. 

3. Dintre cele 8 modalități prin care membrul în biserica locală ar trebui să se supună bisericii, care este modalitatea în care credeți că le este cel mai ușor membrilor bisericii unde slujiți să practice supunerea? Dar cea în care le este cel mai dificil? Explicați de ce. 

Aș spune că nivel public este cel mai ușor mod de supunere.  Pentru că înțelegem că trebuie să aparținem unei biserici locale, să luăm Cina, să ne închinăm împreună.

Iar cel mai dificil mod cred că este cel spiritual. Cele 3 lucruri specifice ne scot din confortul nostru: să ne gândim la nevoile celorlalţi și nu la ale noastre, să ne zidim unii pe alţii și să trăim ca fiind una iar mijlocirea zilnică pentru ceilalți frați este ușor de realizat când auzim problema și ne rugăm pentru acele persoane la timpul de rugăciune la slujbă dar când suntem acasă, nu o mai facem cu dedicare. Cu atât mai greu ne pare să înțelegem câtă nevoie de mijlocire au prezbiterii și păstorii bisericii noastre. 

4. Autorul prezintă 6 aspecte practice prin care membrii bisericii locale ar trebui să își trateze păstorii. Alegeți unul dintre aspecte în care credeți că membrii bisericii au abilitatea de a se achita de acel aspect față de dvs și unul în care credeți acum fie le este imposibil, fie nu au maturitatea sau abilitatea de a-l primi. 

În primul rând aș vrea să menționez. Sunt fată și deci nu slujesc în conducerea și păstorirea bisericii.

Aș putea spune doar cum văd anumite lucruri din afară. Cum îl tratez eu pe păstor, și ce îmi pare imposibil acum să fac. 

Cred că lucrul de care ne achităm ca și membri ai bisericii locale este că ne onorăm păstorii, cel puțin din punct de vedere financiar.

Acel aspect dificil este acela că nu știu câți dintre noi sau noi ca și comunitate am ști cum să reacționăm în cazul aducerii păstorului sub disciplină când acesta se descalifică și strâns legat de acest lucru în caz că s-ar lepăda de Evanghelie sau ar nega-o să îl putem concedia.

Nu m-am gândit până acum la acest lucru. Mă rog să îi țină Domnul lângă El! 

5. Autorul consideră că disciplinarea trebuie să aibă loc când un membru al bisericii locale a păcătuit grav, vizibil și nu dorește să se pocăiască după ce a fost confruntat,  astfel încât biserica locală nu îi mai poate recunoaște pretenția de credință. 

Pe o scară de la 1 la 5 (1- foarte puțin, 5- excelent) cât de biblică și completă credeți că este această definiție? Dacă ați dat o notă de la 1 la 4, care sunt elementele sau aspectele unde credeți că a fost deficitar sau pe care le-a omis? 

5.

Dacă și vouă v-a captat atenția aceste idei din carte, o puteți achiziționa în mod gratuit de pe site-ul⤵️

https://www.magnagratia.org/105-churchmembership-leeman.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...