Vă plac pildele? (acele povestioare spuse pe înțeles, cu tâlc)? Pilde pe care Domnul Isus le-a folosit să le vorbească atât ucenicilor cât și mulțimilor de oameni ce Îl urmau.
Cred că de la copiii și până la adulți toți suntem fascinați când cineva are un dar de povestire al întâmplărilor încât să ne capteze atenția. Și mie îmi plac. Dar știm că toate poveștile Domnului Isus erau adevărate, ilustrau exact stările oamenilor cărora li se adresau. Doar că ei nu înțelegeau. Așa cum probabil nu au cunoscut nici semnificația Pildei neghinei. Înainte de aceasta Isus le vorbise despre Pilda Semănătorului și mai târziu le-a și explicat-o.
Dar ce e cu pilda Neghinei. Ce este neghina? O plantă toxică răspândită în lanurile de grâu, care dacă este amestecată cu grâul face pâinea nocivă.
Are semințele de culoare neagră iar florile sunt de culoare roșiatică.
Isus le‑a pus înainte o altă pildă, zicând: „Împărăția Cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânță bună în ogorul lui. Dar, în timp ce oamenii dormeau, a venit dușmanul lui, a semănat neghină în mijlocul grâului și apoi a plecat”. Matei 13: 24-25
Un om a plantat grâu dar dușmanul lui a așteptat momentul în care lucrătorii pământului dormeau și a aruncat și semințele de neghină. Când planta a răsărit și adus rod aceștia au întrebat stăpânul dacă o pot strânge însă acesta le-a zis:” Dar el a spus: «Nu, ca nu cumva, strângând neghina, să smulgeți și grâul împreună cu ea. Lăsați‑le pe amândouă să crească împreună până la seceriș, iar la vremea secerișului le voi spune secerătorilor: ‘Strângeți mai întâi neghina și legați‑o în snopi pentru a fi arsă, iar grâul adunați‑l în hambarul meu!” Matei 13:29-30
Secerișul este perioada recoltării tuturor plantelor cultivate. Atunci semănătorul va putea deosebi grâul de neghină întrucât până la un punct cele două se pot confunda.
Autentic sau amestec este întrebarea? Domnul Isus a explicat semnificația pildei. Semănătorul este Fiul Omului, ogorul- lumea în care trăim, grâul- fii Împărăției (copiii lui Dumnezeu care cred în Isus), neghina – fii întunericului, dușmanul – diavolul, secerișul- sfârșitul veacului
Secerătorii – îngerii.
În ce categorie ne putem găsi? Vorbim de două identități (fii lui Dumnezeu și cei ai întunericului). De ce de multe ori se întâmplă să fim păcăliți și înșelați în bisericile noastre crezând că toți suntem grâu când defapt sunt neghină?
Am tot reflectat la acest gând. Mă întrebam împreună cu tatăl meu. Cum putem deosebi încă de la început neghina din mijlocul ogorului de grâu? Și așa cum și pilda spune nu putem, până la seceriș. Abia acolo, cele două plante se pot vedea clar cine ce este. Pe cât de asemănătoare ar părea neghina cu grâul pe atât de toxică este.
Câteva întrebări de reflecție pe care vreau să vi le las și vouă. Care sunt semnele unui om născut din nou? Cum putem deosebi dacă este parte din grâu, atât timp cât crește nestingherit alături de neghină? Cum putem vedea dacă omul respectiv doar este prins în anumite întărituri în viața lui sau chiar nu este născut din nou? Se pot întrepătrunde cele două semințe semănate atât de mult încât să nu le mai putem deosebi?
Am extrapolat situația aceasta realității vieților noastre de zi cu zi. Suntem dragelor tot mai acaparate de lanul în care ne aflăm ,(lume), începem să cochetăm cu plantele de neghină ca și cum nu am ști că sunt atât de toxice. Trăim parcă prea în lume și cu inima lipită de ea. Prea mult ne-am amestecat cu neghina, ne-am obișnuit cu ea și am devenit imune la pericolul în care suntem expuse. Poți vedea și tu acest tablou în viața ta? Nu sunt în măsură să te acuz. Întâi mă cercetez pe mine. Dar nu ne-am obișnuit oare atât de mult să dăm mâna cu neghina încât la seceriș se va vedea cât de întinate suntem de ea?
Este dureros. Dureros de adevărat. Putem rămâne până la final autentice plante de grâu gata să fie puse în hambar sau vom fi amestec și atât de dificil va fi să ne despărțim de prietena noastră neghina care își are același sfârșit ca ambrozia, să fie arsă pentru că este extrem de toxică?
Tu unde te regăsești? Ai cochetat sau încă te mai vezi cochetând cu neghina care acum pare să îți fie prietenă, doar creșteți împreună, în biserică, de multe ori lupi deghizați în oi care abia la final se văd în adevărata lor identitate.
Este vreme să ne întoarcem. Să privim în Sus la Semănător, Cel care pentru o vreme ne-a lăsat în ogor până ce vom fi cernute și tot ce este impuritate va cădea la pământ și vom fi gata să ne întâlnim cu Isus. Dar până atunci, lumea este câmpul nostru de luptă. Și zilnic trebuie să alegem autentic sau amestec?
Tu ce alegi?
Comentarii
Trimiteți un comentariu