Treceți la conținutul principal

Legea lui Hristos

 

Legea lui Dumnezeu se cuprinde în Sfințenia Sa. Ea a fost dată poporului Israel prin Moise în cele 10 porunci. Hristos a murit pentru toate călcările de Lege. 

Hristos a murit după Legea lui Dumnezeu în locul nostru (pentru că plata păcatelor este moartea) și față de Lege întrucât a împlinit-o prin moartea Sa. Galateni 2:19

Noi toți cei ce avem o relație cu Hristos, „Am fost răstigniți împreună cu Hristos și trăim…, dar nu mai trăim noi, ci Hristos trăiește în noi. Și viața pe care o trăim acum în trup o trăim în credința în Fiul lui Dumnezeu, care ne-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru noi”, conform Galateni 2:20.

Hristos a fost Singurul care a experimentat mânia lui Dumnezeu. El, care nu avusese nici un gând necurat. Noi nu știm nimic din ce înseamnă mânia lui Dumnezeu.

Acum, Hristos trăiește în noi și El împlinește astfel Legea lui Dumnezeu în noi, pentru că nu suntem capabili prin forțele noastre să o ținem.

Legea lui Dumnezeu sau Legea lui Moise era caracterizată de Sfințenie și se adresa exteriorului.

Legea lui Hristos se adresează interiorului. 

Dacă Legea lui Moise era imposibil de împlinit am crede că Noul Legământ simplifică lucrurile.

Dumnezeu însă nu S-a schimbat.

Esența Noului Legământ este dragostea față de Dumnezeu. Dragoste de dragul lui Dumnezeu.

Deși Dumnezeu merită toată dragostea noastră, totuși nu suntem în stare să Îl iubim ca răsplată pentru sacrificiul Lui în locul nostru.

Cum știm că iubim în autentic? Prima manifestare a dragostei conform Galateni 5:26 este smerenia. Cum stăm la capitolul smerenie? Smerenia este opusul mândriei. 

Iată un exemplu de rugăciune: „ Doamne, te rog să mă faci un zero dar unul mare ca să mă vadă toți!”. Ce observați aici? Smerenie sau mândrie?

A doua manifestare a dragostei este purtarea de grijă sau cum o știm în termenii noștri, ucenicia.

„Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești , să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți ca să nu fii ispitit și tu” (Galateni 6:1) 

Cine îi ridică pe oamenii aceștia, pe frații noștri în credință? Oamenii duhovnicești trebuie să le poarte povara celor apăsați înainte de a cădea.

Cum putem ajuta pe cineva împovărat? Trebuie să ne pese de frații noștri, să le cunoaștem problemele (de orice tip ar fi) ca să știm când să intervenim.

Ce trebuie să facă un om duhovnicesc? Avertizează, confruntă cu dragoste, fără judecată și ignoranță) și restaurează.

Suntem astfel de femei cărora le pasă de surorile lor în credință atunci când le vedem căzute în vreo greșeală? Putem empatiza cu ele gândindu-ne că în locul lor puteam fi și am fi avut nevoie de acest ajutor? 

A treia manifestare a dragostei este prin responsabilitate personală. 

„Dacă vreunul crede că este ceva, măcar că nu este nimic, se înșală singur. Fiecare să-și cerceteze fapta lui, și atunci va avea cu ce să se laude numai în ceea ce-l privește pe el, și nu cu privire la alţii; căci fiecare își va purta sarcina lui însuși”. (Galateni 6:3-5).

Un om duhovnicesc își asumă ceea ce este, nu caută să învinuiască pe nimeni. 

Cum stăm la capitolul acesta? Ar trebui să ne cercetăm fiecare în dreptul nostru, putem să ne lăudăm cu cine suntem?

Acum după ce descoperim toate aceste lucruri, mai pare Legea lui Hristos că simplifică lucrurile? 

Legea lui Hristos nu poate fi împlinită prin forțele noastre. Legea lui Hristos este trăită și împlinită prin Duhul Sfânt care lucrează în fiecare dintre noi Roada Sa. 

Domnul să lucreze în noi Legea Sa și ne ajute să Îl iubim pe Dumnezeu de dragul Lui cu ajutorul Duhului Sfânt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...