Treceți la conținutul principal

Pentru cine păstrezi vasul de alabastru?




În urmă cu mulți ani auzeam în biserică o predică despre vasul de alabastru și semnificația lui. Nu știu cum după atâta timp încă îmi sunt la fel de proaspete în minte acele cuvinte și ce anume m-a îndemnat să mă documentez și să scriu despre acesta.
Căutând în concordanța biblică am descoperit că sunt două episoade distincte în care se precizează despre acest vas de alabastru.
Cel din Ioan 12:3-11 , despre Maria , sora Martei și a lui Lazăr cel înviat din morți de Isus care toarnă mir pe picioarele Mântuitorului și cel al femeii păcătoase (Luca 7:36-50) despre care nu avem certitudinea că ar fi sau nu Maria Magdalena, o prostituată care toarnă parfum de nard tot pe picioarele lui Isus.
Ambele momente au semnificații puternice, Maria a adus un vas de alabastru cu nard scump și i-a uns  picioarele celui mai prețios musafir, din casă, lui Isus, în semn de adâncă smerenie și i le-a șters cu părul capului ei.
Obiceiul la evrei era ca și gazdă să speli picioarele celor veniți cu apă, și să le ștergi cu un prosop, dar Maria a înlocuit apa cu cel mai scump parfum pe care îl avea și fără să se gândească la părerea celorlalți și-a desfăcut părul în fața lor și l-a folosit pe post de ștergar. Faptul că a stat la picioarele lui Isus arată umilința Mariei care se considera ca un servitor în casa aceea. (deși după cum citim: „Isus îi iubea pe Marta, pe sora ei și pe Lazăr. Ioan 11:5 ), erau oameni dragi inimii Lui.
Prețul acestui ulei scump era plata unui muncitor cu normă întreagă pe un an de zile. Maria la o primă vedere pare că a făcut o risipă dar defapt aceasta era o dovadă extremă de dragoste pentru Iubitul inimii ei.
Iar cel de-al doilea episod, este al femeii păcătoase care aude despre Isus că se afla la masa fariseului Simon, și în ciuda poziției ei decăzute în societate, își face curaj și intră în casa acestuia, în semn de dragoste față de Isus. Se pare că Isus deja o întâlnise pe femeia aceasta (Apoi i‑a zis femeii: – Păcatele îți sunt iertate!  Cei ce ședeau la masă au început să‑și zică între ei: „Cine este Acesta Care iartă și păcatele? Dar El i‑a zis femeii: Credința ta te‑a mântuit. Du‑te în pace!" Luca 7:48-50. Nu gestul public în sine, în umilință L-a făcut pe Isus să îi ierte păcatele femeii, acesta a fost doar în semn de dragoste față de Cel ce îi iertase deja păcatele.
Ea L-a slujit pe Isus Însuși nu pe Simon, nu pe ceilalți invitați, nu pe săraci, ci pe Isus. Cu lacrimile ei i-a spălat picioarele, cu părul ei i le-a șters, și cu uleiul i le-a uns (ulei care se folosea pentru ungerea capului în mod normal) și i le săruta în mod repetat.
Acum că știm contextul celor două episoade în care se vorbește despre acest vas de alabastru, ce semnificație are? Știm ce conține dar care era scopul lui?
Pe baza documentației mele am descoperit că pe vremea Domnului Isus, când o fată (fecioară) ajungea la vremea căsătoriei familia îi cumpăra acesteia un vas de alabastru pe care îl umpleau cu untdelemn de preț ca zestre pentru viitorul soț, mărimea vasului și valoarea parfumului respectiv erau pe măsura bogăției acelei familii.
Când venea un tânăr să o ceară în căsătorie, și fata accepta, spărgea vasul de alabastru la picioarele lui, îi ungea picioarele, astfel făcându-i o mare cinste.
De aici a pornit dorința mea de a scrie despre acest subiect. 
Cu ce ne impactează pe noi dragele mele?Avem și noi un vas de alabastru asemeni fetelor din Vechime? Agonisit de familiile noastre, sau chiar de noi însene? Care este zestrea noastră? Cu ce l-am umplut? Nu cred că vreuna dintre noi, investim în a strânge parfum ca valoare a 12 salarii pentru a-l oferi viitorului soț. Sau cine știe? Unele dintre noi, poate nici nu cheltuim prea mulți bani pe parfumuri. Și totuși ce zestre avem? În vremurile noastre, undeva la sat tinerele fete încă mai strâng perne, plăpumi, covoare și altele pentru viitoarea casă dar cele mai multe dintre noi care locuim în orașe nu mai avem astfel de zestre.
Ce putem oferi viitorului soț în semn de cinste în zilele noastre? Poate nimic material, dar din punct de vedere emoțional, putem să ne păstrăm curate în gândire, în sentimente, și trupește, perla purității noastre. Cu siguranță toate ne dorim și ne luptăm pentru aceste lucruri, (cele care înțelegem că de când ne-am predat viețile lui Isus, nu ne mai aparținem nouă, ci aparținem Lui și El ne vrea curate) și în semn de cinste ne păstrăm și pentru viitorul soț.
Dar haideți să facem o trecere în timp, în vremea Domnului Isus, ( o cât de multe poate ne-am dori să fi fost acolo) dacă am fi la vârsta casătoriei, ce am alege să facem cu acest vas dacă și Isus ar fi în orașul nostru? Am aștepta să fim cerute, sau am renunța la toată zestrea de dragul Domnului Isus în semn de dragoste și slujire?
Dar să revenim în 2020, am plecat cu un vis la drum, și poate trebuie să strângem în pușculiță bani pentru a-l îndeplini. Imaginați-vă că apare o situație disperată (pe parcursul anului,) a unei persoane pe care o cunoașteți și care ar depinde de aceste economii ale voastre, ce ați face? V-ați lupta în continuare pentru visul vostru investind în continuare bani? Sau ați vedea ceea ce spune Cuvântul? „Adevărat vă spun că, ori de câte ori  aţi făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.” Matei 25:40 - La ce lucruri se referă Domnul Isus aici? (Căci  am fost flămând și Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-aţi dat de băut; am fost străin  și M-aţi primit;  am fost gol  și M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav și aţi venit să Mă vedeţi; am fost în  temniţă și aţi venit pe la Mine.’ Matei 25:35‭-‬36 ).
Acestea pot întruchipa nardul nostru scump strâns în vasul de alabastru pe care îl putem oferi într-o situație disperată unui om, știind că făcând așa lui Isus Îi dăruim.
Tu ce faci cu nardul agonisit pentru visul tău? Îl ții pentru tine sau ești gata din dragoste să Îl dai lui Isus?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...