Treceți la conținutul principal

Prezbiterii Bisericii

Asociația Magna Gratia mi-a adus în atenție o carte ce merită să fie citită de fiecare dintre noi.

Chiar dacă „Prezbiterii” își are drept primi destinatari , bătrânii Bisericii ea ne prezintă care este datoria și chemarea slujitorilor din bisericile evanghelice.

Jeramie Rinne slujește ca pastor senior al South Shore Baptist Church, în Higham, Massachusetts.

„Rinne dezvăluie ceea ce Biblia are de spus cu privire la identitatea și activitatea prezbiterului bisericii locale, și face asta cu o prospețime și claritate care ne sunt extrem de utile”. Alistair Begg

Am încercat pe cât am putut în calitatea mea de membră în biserică întrebărilor din recenzie și iată ce am descoperit.

1. Care sunt cele 4 cerințe calificative de caracter menționate de autor pe baza pasajelor biblice din 1 Timotei 3, respectiv Tit 1 necesare pentru ca un bărbat creștin să poată fi prezbiter?

Un bărbat creștin pentru a putea fi prezbiter are nevoie de 4 trăsături ale caracterului lui Dumnezeu: fără reproș (respectabil), cu stăpânire de sine, blând (neagresiv), fără lăcomie.

2. În discuția sa legată de rolul prezbiterilor în protejarea învățăturii în biserica locală ,autorul identifică 4 strategii pentru veghere necesare în acest sens. Care sunt acestea? La care dintre ele consideri că ai o nevoie mai mare să insiști având în vedere circumstanțele proprii de slujire?

Cele 4 strategii de veghere sunt: cunoaște-ți contextul, urmărește procesul de membralitate, evaluează lucrările tale, recunoaște ceea ce este real. Nu sunt prezbiter, pastor-învățător întrucât sunt femeie. Însă mie personal toate 4 mi-au atins inima. Cred mult că trebuie și să cunoaștem în ce cred membrii bisericii, și ce dau mai departe în lucrările bisericii, și cine sunt noii membri ai bisericii trebuie să ne asigurăm că înțeleg teologia și doctrina bisericii noastre, și să ne păzim de orice învățătură contrafăcută căutând să cunoaștem Adevărul Bibliei.

3. În capitolul 5, autorul discută tema (incomodă) a conducerii "fără să stăpânești". Dintre cele 6 obiceiuri sau acțiuni enumerate de autor, care pot să îi ajute pe prezbiteri și membri să se slujească reciproc asemenea lui Isus, care crezi că este cel mai clar cultivat în biserica locală și care cel mai puțin?

Deși nu sunt prezbiter, diacon să am un cuvânt de spus pe această temă cred că toate cele 6 obiceiuri sunt necesare: avem nevoie de prezbiteri smeriți, este nevoie de diaconi, trebuie să dea socoteală, este primordial să onoreze Cuvântul, să se multiplice și să aibă încredere în congregație.

Îmi doresc ca ideile de mai sus să-ți fi stârnit dorința de a descoperi conținutul cărții „Prezbiterii” chiar dacă ești o simplă membră în biserica locală.

Aici puteți găsi cartea în mod gratuit ⤵️

https://www.magnagratia.org/107-church-elders-rinne.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...