Treceți la conținutul principal

Ce poți face cu o inimă frântă?

Rămâne încă în gândul multora această întrebare-mit: „Iubim cu inima?” 

Știm că inima este centrul ființei omenești. Știm despre ea că reprezintă cea mai mare minune- ea ne ține în viață. Secundă de secundă ea bate și ne păstrează cu suflare. Efortul pe care ea îl depune nici nu poate fi descris în cuvinte. Numai un Dumnezeu Creator Extraordinar putea face așa ceva. 

Iubim cu inima? Se pare că în creier se găsește sediul voinței, emoțiile noastre, dar considerăm că inima este cea responsabilă de capacitatea de a simți iubirea. 

Auzim diverse păreri și contradicții în ce privește acest organ responsabil de sentimentele noastre. Ba, „iubirea e emoționala, dar trebuie să fie și rațională”. Sau „ce-ți spune inima să alegi?”. Ori declarațiile acelea după care ne „topim” –„te iubesc din toată inima”.

Noi toate suntem familiare cu ele. 

Inima este centrul ființei noastre. Și de multe ori ne explicăm multele rateuri, „așa mi-a spus inima”, pentru că iubeam cu toată inima”...  

Ne place să credem că inima ne poate vorbi ce alegeri să facem, unde să mergem, ce să spunem, când și cum, pe cine să alegem. Dar voința și emoțiile sunt cele care ne dictează. Nu putem să ne ascultăm inima întrucât citim în Scriptură că: ”Inima este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?” Ieremia 17:9

Nu putem să ne bazăm pe ceea ce ea ne spune căci ne poate înșela și de multe ori intențiile ei nu sunt cele bune.

Iubim cu inima, iubim și cu mintea după ce „îndrăgostirea oarbă” de la început trece. Dar atunci când inima ne este frântă, de consecințele alegerilor noastre, sau de cei pe care îi iubim, ce putem face?

Ce poți face cu o inimă frântă?

Aproape că știm dintotdeauna vorba aceea: „Timpul vindecă”. Dar o inimă frântă nu se vindecă prin trecerea timpului. Timpul nu are putere de vindecare, uneori agravează situația inițială. 

O inimă frântă nu se vindecă prin a spune oamenilor ceea ce a doborât-o. Surorile noastre în credință ne pot fi sprijin într-o anumită măsură dar ele nu ne pot vindeca inimile frânte. Uneori în momentele noastre de disperare putem spune ce ne apasă unor persoane nepotrivite, doar pentru a ne elibera, pentru a căuta compasiune din partea lor însă nu mereu primim aceste lucruri în schimb.

O inimă frântă nu se poate vindeca prin forțele noastre interioare. Deși auzim atât de des, „Mergi înainte. Nu te merită. Uită-l. Dumnezeu are pe cineva mai bun pentru tine” sau cuvinte de genul :”Dar tu nu ai văzut că ... Cum poți încă să mai iubești când...?” cred că multe dintre noi am auzit astfel de declarații ale celor ce spun că ne vor binele, însă în momentele acelea de grea suferință pur și simplu nu le putem primi. Chiar și noi încercăm adesea să ne propunem: „De azi nu mai...”. Nu avem atâta forță interioară să împlinim ceea ce ne promitem.

Ce poți face cu o inimă frântă dacă tu și prietenele tale nu te pot ajuta?

Teoretic știm. Trebuie să ne gândim că doar la Hristos este soluția. Că doar El ne știe situația pe deplin și ne iubește așa cum suntem. Dar practic, nu este ușor să lăsăm inima noastră frântă în Mâna Lui și să se ocupe El de vindecarea ei.

Adesea rușinea, lipsa credinței, teama ne împiedică să facem acest pas. Dar mai este și dorința noastră de a ne ține agățate de „agresor” și să continuăm să fim victime. Uneori continuăm să iubim cu o inimă frântă și asta ne frânge și mai mult.

Mereu m-am întrebat. Cum își pot iubi femeile maltratate, soții? Pur și simplu este prea dificil de acceptat. Dar se pare că așa cum unele dintre noi rămânem prinse de un „fost” care ne-a lăsat doar o „inimă frântă”, tot așa și femeile acelea rămân victime.

Am menționat mai sus că iubirea trebuie să se bazeze și pe rațiune, dar dacă deja inima ne este frântă putem doar să ascultăm acum mai mult de ea decât de emoțiile noastre.

Cuvântul este ancora ce ne poate trage la mal. Avem nevoie de Scriptură (promisiunile din Ea) să ne putem stabiliza.

De asemenea, rar ne amintim când inimile ne sunt frânte că mai sunt și alte persoane care trec pe acolo. Tendința este să ne focusăm reflectorul doar pe frângerea noastră și de cele mai multe ori să maximizăm situația mai mult decât este ea.

Uneori se poate întâmpla să rămâi cu o inimă frântă și asta să-ți fure stima de sine, să te facă să-ți asumi întreaga vină, să te mintă că nu ești suficient de bună, și să te facă să renunți la tot ce este bun în viața ta (relațiile în care ai investit, grupul de părtășie, disciplinele spirituale și uneori biserica).

Ce poți face cu o inimă frântă? Nu o lăsa să renunțe la relația cu Hristos, la slujire, la principii și valori, la standarde.

Lasă ca inima ta frântă, răscumpărată de Hristos pe cruce, să fie o jertfă vie înaintea Lui. Vindecarea vine doar de la El. 

Ajută-ne Isus să ne lăsăm inimile frânte în Mâna Ta și adu-le Tu vindecare. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...