Treceți la conținutul principal

Când rugăciunea este ascultată?

 

Adevărat vă spun că, dacă va zice cineva muntelui acestuia: ‘Ridică-te și aruncă-te în mare’ și dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut. De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi și primit, și-l veţi avea. Marcu 11:23‭-‬24

Un pasaj care a stârnit multă controversă și multe erezii prin interpretarea lui greșită.
Când rugăciunea ne este ascultată?
Sau de ce nu ne sunt ascultate toate rugăciunile?
Ce fel ne rugăm? Pentru ce? Și în ce scop?
Mult timp m-a frământat înțelegerea corectă a acestui pasaj. Și poate că și tu asemeni mie ai interpretat în modul ad litteram. Am nevoie de credință, să nu te îndoiești, să crezi că ai și primit ceea ce ceri și îl vei și avea acel lucru. Pare mai degrabă o capacitate de a-ți imagina și vizualiza lucrul mult dorit în rugăciune.
Unele dintre noi am fost învățate de mici să ne rugăm pentru fiecare lucru în parte de care avem nevoie. Și nu consider că este greșit.
Auzeam deunăzi într-o ilustrație povestea unei femei în vârstă văduve care a primit un ajutor de la biserică pentru a se putea descurca timp de câteva săptămâni însă din bănuții primiți în plic și-a luat o mică parte. Cel ce îi dăruise banii a fost mirat spunându-i că are nevoie de ei pentru traiul zilnic. Însă cuvintele ei l-au copleșit. „Dimineață am cerut Domnului pâine să mi dea și astăzi și El mi-a ascultat rugăciunea. Dacă aș lua bănuții aceștia toți nu m-aș mai ruga, și așa știu că rămân în dependență față de El în fiecare zi”.
Nu e într-adevăr o scuturare aceasta pentru noi, cele care ne dorim să ne asigurăm traiul pentru cât mai mult timp posibil?
Femeia își dorea să nu uite de Domnul nicio zi. Ea credea că ceea ce cere de Dumnezeu va și primi, nu se îndoia de acest lucru.
Când rugăciunea nu ne este ascultată? Atunci când există îndoială în inimă.
Pasajul acesta începe vorbind despre un munte care pe baza credinței din inima omului poate fi urnit, dar nu numai ci chiar poate să se arunce în mare.
Nu îndrăznesc să spun de la mine, ci doar pot să confirm că și eu cred în ceea ce am auzit într-un mesaj biblic pe această temă. Muntele reprezintă problema extrem de greu de urnit din inimile noastre. Într-o inimă în care își face loc și îndoiala nu putem vedea o rugăciune ascultată. Inima îndoită cere ajutor Domnului dar faptele ei sunt potrivnice.
Avem nevoie de inimi curate să putem primi ceea ce cerem. Dar nu putem avea așteptarea ca imediat ce cerem inimi curate să căpătăm schimbarea. Este nevoie de timp să recuperăm ceea ce am pierdut în relația cu Domnul până în acel moment. Trebuie să treacă un pic de timp sa capeți îndrăzneală. Cum știm că am fost iertate? Atunci când nu mai repetăm același păcat.
Când dispare îndoiala din inimile noastre? Atunci când ne armonizăm cu voia lui Dumnezeu. Putem trăi în curăție cu voia? Da, când nu facem în mod intenționat lucruri potrivnice voii lui Dumnezeu (de exemplu, Venim la biserică și mințim, sau bârfim, furăm etc).
Când rugăciunea este ascultată? Când vine dintr-o inimă curată, o inimă care nu te osândește.
Găsim în pasajul acesta o declarație care la rândul ei a stârnit controverse și erezii. Putem face declarații de credință asupra vreunui lucru creat și acesta să ni se supună? Și în această privință am fost de acord cu punctul de vedere al pastorului. Dumnezeu este Creator. Noi suntem creație. El este Singurul în măsură să aibă autoritate asupra naturii să-i poruncească și aceasta să I se supună. De ce atunci spune că dacă avem credință și nu ne îndoim putem zice muntelui să se ridice și să se arunce în mare? Noi oamenii putem cere Domnului să facă această declarație asupra muntelui din viața noastră, dar nu prin puterea, sau cuvintele noastre muntele (problema) va fi urnită, însă ne trebuie o inimă care să nu ne osândească și încredere în Cel căruia îi cerem.
Când avem inimile neliniștite? Atunci când nu cunoșteam suficient pe Domnul, ci doar din predicile de la biserică, din experiențele altora dar nu din propria relație cu El.
Mințile noastre trebuie hrănite permanent cu Cuvântul Lui – acest verset „să credeți că l-ați și primit și îl veți avea” se adresează minții. Reprezintă acea atitudine a omului care a lăsat totul în Mâna Domnului și acum merge liniștit știind că El va lucra.
Dar nu putem ști că orice rugăciune ne va fi ascultată atâta timp cât ține de pământul acesta (de exemplu, aș vrea să am locul acela de muncă, să pot face concediul acolo...) tocmai de aceea înțelept este să adăugăm „Totuși facă-Se voia Ta”.
Când rugăciunea ne este ascultată? Atunci când în relațiile noastre dăinuie iubirea.
Pasajul spune mai departe: „Și, când stați în picioare de vă rugați, să iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru, care este în ceruri, să vă ierte greșelile voastre” .Marcu 11:25- Isus ne-a iertat deci suntem datoare să iertăm.
Fără iertare, o inimă curată, și o minte îmbibată de Cuvânt, nu putem vedea ceea ce cerem în rugăciunile noastre.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...