Treceți la conținutul principal

Dumnezeu are un plan minunat pentru viața ta


În perioada aceasta am descoperit prin intermediul a două cărți foarte bine condensate acel "aha" despre ceea ce ar trebui să predicăm oamenilor din biserică și despre cum ar trebui să îi evanghelizăm pe cei ce nu Îl cunosc pe Hristos.
Cărțile: "Predicare expozitivă" a lui David Helm cât și "Dumnezeu are un plan minunat pentru viața ta" al lui Ray Comfort răspund întrebărilor slujitorilor Domnului despre importanța predicării biblice după modelul Domnului Isus cât și importanța evanghelizării după modelul Lui.
David Helm slujește ca pastor la Holy Trinity Church din Chicago și președintele Charles Simeon Trust, o organizație care furnizează instruire practică în predicare.
Deși această carte nu mi-ar fi adresată cu precădere mie, cred că nu puteam rata ocazia de a înțelege ce reprezintă Predicarea expozitivă și de ce aceasta trebuie utilizată în biserica lui Hristos. Cum putem depista metodele eronate care ne gâdilă urehile însă nu sunt după voia Domnului.
Și de data aceasta recenzia cărții cred că ne va ajuta să păstrăm acele puncte esențiale din ceea ce autorul a dorit să ne transmită. Așa că iată ce am desprins din ea pe baza întrebărilor cheie primite.

1. Cum caracterizează autorul "predicarea amețită" din primul capitol?
Sunteți de acord că este un fel de predicare greșit? Credeți că există un risc real ca predicatorii să cadă în capcana unei astfel de predicări?
"Unii predicatori se folosesc de Biblie în același fel în care un bețiv se folosește de un stâlp de iluminat... mai mult pentru susținere, decât pentru iluminare".
Nu sunt predicator întrucât sunt fată. Dar pe baza argumentelor oferite de autor sunt de acord că predicarea amețită este greșită. Tot datorită exemplelelor oferite de autor consider că există acest risc pentru predicatori să cadă în această capcană.

2. Care este diferența dintre predicarea intelectuală și cea imperativă în contextul nevoii de exegeză a textului biblic? În contextul bisericii locale unde slujiți, vi se pare mai tentantă cea intelectuală sau cea imperativă?
Predicarea intelectuală are loc atunci când faci din audiența originală preocuparea ta centrală, când iei un text profund relevant și îl faci irelevant prin scrierea unor predici care arată mai degrabă ca niște comentarii academice.
Predicarea imperativă- Biblia este plină de fraze imperative, și ele sunt relevante. Exprimarea această lipsită de contextul biblic și teologic adecvat, poate fi aplicată și în foarte multe modalități greșite. Dacă nu luăm aminte la contextul evanghelic al Bibliei ca întreg până și pasajele imperative pe care le trecem prin exegeză temeinică pot transforma predica într-una moralistă.
Deși nu sunt pastor, și sunt fată aș spune că o tentanție mai mare ar putea fi pe predicare intelectuală.

3. În capitolul despre reflecția teologică, autorul face apel la exemplul lui Spurgeon. Credeți că este potrivit sau mai degrabă riscant să urmăm exemplul unui om, mai ales că nu este personaj biblic? Care este argumentul autorului, în favoarea afirmației sale?
Sunt și eu de acord cu Spurgeon că nu poate fi o predică bună acolo unde nu se găsește savoarea lui Hristos. Cred  că mulți predicatori îl iau drept exemplu pe Spurgeon.
Autorul consideră că întrebarea, felul lui Spurgeon de a pune problema este corect.

Cea de-a doua carte strâns legată de prima
"Dumnezeu are un plan minunat pentru viata ta" a lui Ray Confort.

4.  Unul dintre conceptele-cheie ale lui Ray Comfort din cartea sa este că Legea este încă aplicabilă, în sensul valabilității ei cu scop evanghelistic. Sunteți de acord? De ce da, sau de ce nu?

Da sunt de acord că Legea ne îndrumă spre a ne vedea starea. Legea are puterea de a ne arăta cât de păcătoși suntem. Așa cum am găsit citat de Moody: "Legea nu are puterea decât să aducă un om la Calvar, nu mai departe". De acolo doar Isus poate schimba inima unui om.

5. Autorul dedică întreg capitolul 7 exemplificării utilizării Legii în evanghelizare de către Domnul Isus Hristos. Credeți că exemplele sunt interpretate corect, biblic?

Pentru mine personal a fost un "wow" acest capitol. Și mă rog să mă ajute Domnul să iau exemplul și să urmez planul Domnului Isus în convingere față de păcat prin Lege pentru cei mândri, și prin jertfa lui Hristos prin har pentru cei cu o inimă gata să se smerească.
Deci da, văd exemplele interpretate biblic.

În urma acestor întrebări și răspunsuri, bazate pe text cât și personale, sper că v-am stârnit și vouă curiozitatea să descoperiți pe larg cum "Predicarea expozitivă" poate atinge inima unui enoriaș, și nu urechile lui cât și imposibilitatea mântuirii prin metoda modernă a evanghelizării "Dumnezeu are un plan minunat pentru viața ta".

Aici puteți găsi cărțile⤵️
https://www.magnagratia.org/096-expository-preaching-helm.html

https://www.magnagratia.org/036-dumnezeu-plan-minunat-comfort.html


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...