În perioada aceasta am descoperit prin intermediul a două cărți foarte bine condensate acel "aha" despre ceea ce ar trebui să predicăm oamenilor din biserică și despre cum ar trebui să îi evanghelizăm pe cei ce nu Îl cunosc pe Hristos.
Cărțile: "Predicare expozitivă" a lui David Helm cât și "Dumnezeu are un plan minunat pentru viața ta" al lui Ray Comfort răspund întrebărilor slujitorilor Domnului despre importanța predicării biblice după modelul Domnului Isus cât și importanța evanghelizării după modelul Lui.
David Helm slujește ca pastor la Holy Trinity Church din Chicago și președintele Charles Simeon Trust, o organizație care furnizează instruire practică în predicare.
Deși această carte nu mi-ar fi adresată cu precădere mie, cred că nu puteam rata ocazia de a înțelege ce reprezintă Predicarea expozitivă și de ce aceasta trebuie utilizată în biserica lui Hristos. Cum putem depista metodele eronate care ne gâdilă urehile însă nu sunt după voia Domnului.
Și de data aceasta recenzia cărții cred că ne va ajuta să păstrăm acele puncte esențiale din ceea ce autorul a dorit să ne transmită. Așa că iată ce am desprins din ea pe baza întrebărilor cheie primite.
1. Cum caracterizează autorul "predicarea amețită" din primul capitol?
Sunteți de acord că este un fel de predicare greșit? Credeți că există un risc real ca predicatorii să cadă în capcana unei astfel de predicări?
"Unii predicatori se folosesc de Biblie în același fel în care un bețiv se folosește de un stâlp de iluminat... mai mult pentru susținere, decât pentru iluminare".
Nu sunt predicator întrucât sunt fată. Dar pe baza argumentelor oferite de autor sunt de acord că predicarea amețită este greșită. Tot datorită exemplelelor oferite de autor consider că există acest risc pentru predicatori să cadă în această capcană.
2. Care este diferența dintre predicarea intelectuală și cea imperativă în contextul nevoii de exegeză a textului biblic? În contextul bisericii locale unde slujiți, vi se pare mai tentantă cea intelectuală sau cea imperativă?
Predicarea intelectuală are loc atunci când faci din audiența originală preocuparea ta centrală, când iei un text profund relevant și îl faci irelevant prin scrierea unor predici care arată mai degrabă ca niște comentarii academice.
Predicarea imperativă- Biblia este plină de fraze imperative, și ele sunt relevante. Exprimarea această lipsită de contextul biblic și teologic adecvat, poate fi aplicată și în foarte multe modalități greșite. Dacă nu luăm aminte la contextul evanghelic al Bibliei ca întreg până și pasajele imperative pe care le trecem prin exegeză temeinică pot transforma predica într-una moralistă.
Deși nu sunt pastor, și sunt fată aș spune că o tentanție mai mare ar putea fi pe predicare intelectuală.
3. În capitolul despre reflecția teologică, autorul face apel la exemplul lui Spurgeon. Credeți că este potrivit sau mai degrabă riscant să urmăm exemplul unui om, mai ales că nu este personaj biblic? Care este argumentul autorului, în favoarea afirmației sale?
Sunt și eu de acord cu Spurgeon că nu poate fi o predică bună acolo unde nu se găsește savoarea lui Hristos. Cred că mulți predicatori îl iau drept exemplu pe Spurgeon.
Autorul consideră că întrebarea, felul lui Spurgeon de a pune problema este corect.
Cea de-a doua carte strâns legată de prima
"Dumnezeu are un plan minunat pentru viata ta" a lui Ray Confort.
4. Unul dintre conceptele-cheie ale lui Ray Comfort din cartea sa este că Legea este încă aplicabilă, în sensul valabilității ei cu scop evanghelistic. Sunteți de acord? De ce da, sau de ce nu?
Da sunt de acord că Legea ne îndrumă spre a ne vedea starea. Legea are puterea de a ne arăta cât de păcătoși suntem. Așa cum am găsit citat de Moody: "Legea nu are puterea decât să aducă un om la Calvar, nu mai departe". De acolo doar Isus poate schimba inima unui om.
5. Autorul dedică întreg capitolul 7 exemplificării utilizării Legii în evanghelizare de către Domnul Isus Hristos. Credeți că exemplele sunt interpretate corect, biblic?
Pentru mine personal a fost un "wow" acest capitol. Și mă rog să mă ajute Domnul să iau exemplul și să urmez planul Domnului Isus în convingere față de păcat prin Lege pentru cei mândri, și prin jertfa lui Hristos prin har pentru cei cu o inimă gata să se smerească.
Deci da, văd exemplele interpretate biblic.
În urma acestor întrebări și răspunsuri, bazate pe text cât și personale, sper că v-am stârnit și vouă curiozitatea să descoperiți pe larg cum "Predicarea expozitivă" poate atinge inima unui enoriaș, și nu urechile lui cât și imposibilitatea mântuirii prin metoda modernă a evanghelizării "Dumnezeu are un plan minunat pentru viața ta".
Aici puteți găsi cărțile⤵️
https://www.magnagratia.org/096-expository-preaching-helm.html
https://www.magnagratia.org/036-dumnezeu-plan-minunat-comfort.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu