Treceți la conținutul principal

Vieți furate de Comparație

 

Social media ne-a invadat viețile. Dacă nu avem cont pe orice site de socializare, nu existăm. Nu-i așa? Știu și eu  cât de dificil este să păstrăm un echilibru între viața mea reală și cele din online.

Mult pun la îndoială că ceea ce găsim acolo este și real, si chiar și în cazul celor creștini. Nimeni nu-și spală rufele în văzul tuturor și apoi să și le întindă să aibă ceilalți priveliște. Fiecare dintre noi ne străduim să afișăm cele mai frumoase poze cu noi, despre cine suntem, ce aspirații avem, ce ne place...

Nu văd pe nimeni să se plângă de cât de grea îi este viața sau că ar fi supărat pe Domnul pentru lucrurile prin care trece. Clar Domnul nu este responsabil pentru alegerile noastre cele mai neînțelepte și proaste. Doar noi înșine.

Viețile noastre sunt furate de social media și de comparația pe care o facem cu ceea ce vedem.

Am și eu conturi pe două canale de socializare și acestea în dorința de a sluji acele fete și femeie cărora mesajul meu din postări le ajunge la inimă. Fac totul cu mare drag, cu pasiune și mă străduiesc să îl prezint cât mai expresiv. 

Nu sunt autodidactă și editarea nu este prietena mea însă mă chinui să învăț lucruri noi. Însă atunci când nu știu cum dar parcă pur și simplu îmi apare un alt cont creștin în față în loc să mă inspire și să mă motiveze să adopt ideea, și să o transpun în modul meu, de cele mai multe ori mă demoralizează și aproape că mă face să renunț.

Sunt atâția oameni talentați. Oameni care fac studii să realizeze acele conturi la care ți-e drag să privești dar și oameni care pur și simplu au darul de a învăța de unii singuri. Îi apreciez însă mi-e greu să nu mă compar. Eu nu sunt ca...Nu am nicio șansă să fac un astfel de video ca și... și deși sunt conștientă că ce gândesc este îndreptățit, totuși asta nu trebuie să mă poticnească.

Comparația ne fură viețile. Nu ne mai putem bucura de nimic atât timp cât vrem să fim ca și...

Ascultam nu de mult o predică ce cuprindea ideea lui Jim Elliot „Nu lăsa ca tânjirea după ce nu ai acum să-ți diminueze apetitul vieții din prezent”. Vezi asta și în viața ta? Dar nu vorbim doar despre social -media. Comparația apare de pe orice canal de comunicare, din relații, familie, muncă, școală, chiar și în biserică în slujire. Simți cum îți diminuează și țir apetitul pentru viața ta reală? Eu am simțit asta și încă sunt în proces să învăț să nu mai devină tânjirea după ceea ce nu am. Pentru că știm toate că nu suntem înzestrate cu aceleași daruri și fiecare își are locul ei și modul în a-L sluji pe Hristos pe orice plan.

Tu ți-ai descoperit darul? De multe ori avem tendința asemeni robului din pildă să îl îngropăm în loc să investim în el, să uităm de el, să nu îl folosim și cumva la final să îl înmânăm Stăpânului care nu va fi deloc mulțumit de această situație.

Îți folosești tu darul pentru a binecuvânta pe ceilalți?

Comparația este păcat. Vorbeam despre acest subiect într-o postare anterioară. A ne compara defapt înseamnă să Îi spunem Domnului „Nu-mi place cum m-ai creat. De ce nu sunt ca și? De ce nu am același talent? Pentru că ești unică și nu o copie. Pentru că social media nu exprimă mereu realitatea și nu putem fi toate la fel. 

Cum putem să o contracarăm? Prin mulțumire. Grea virtute. Se capătă prin rugăciune, perseverență. Doar Domnul o lucrează în inimile noastre. Tu vrei să scapi de tânjirea de a te compara? Oricât de paradoxal sună, comparația  devenit o dependență care a pus stăpânire pe noi și numai Domnul ne poate salva de ea.

Domnul să ne ajute să ne recunoaștem starea inimii și să predăm Lui comparația în schimbul mulțumirii. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...