Treceți la conținutul principal

Cine ești atunci când nu te vede nimeni




Dragelor, astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi câteva idei din cartea „Cine ești atunci când nu te vede nimeni” scrisă de Bill Hybels. 
Titlul ei m-a făcut curioasă iar Duhul Domnului s-a folosit de ea să îmi arate prin situații practice cine sunt, ce trebuie să schimb, și în ce trebuie să cer ajutor pentru creștere. 
Este mai de grabă o broșură. Are puțin peste 100 de pagini împărțite în 10 capitole. Fiecare prezintă câte o trăsătură de caracter după cum spune Hybels „pe cale de dispariție”. 
Prima trăsătură menționată de autor este însuși Caracterul- „ceea ce faci atunci când nu te vede nimeni”. El spune că nu se poate dezvolta doar luând deciziile cele mai bune sau făcându-ne liste ci prin, „multă muncă, suferință și ani buni de credincioșie.” Dar nu fără de ajutorul lui Isus Hristos care se angajează să ne modeleze după Chipul Său.
Curajul – este ceva ce puțin au. Curaj în situațiile obișnuite (zilnice), curajul de a fi vulnerabil (a recunoaște când ai greșit), de a-L urma pe Hristos, de a nu ascunde cine ești, nu cine ai vrea să fii), de a fi un om moral chiar dacă vei fi considerat habotnic. Avem nevoie de curaj să ascultăm de Isus, să ne încredem în El și să umblăm cu El pe cale.
Disciplina și amânarea gratificării. Gratificarea întârziată este „un proces de planificare a durerii și plăcerii, astfel încât să intensifici plăcerea înfruntând și experimentând întâi durerea și apoi depășind-o.” Hybels. Avem nevoie de disciplină în părtășie, relații, slujire, familie, din punct de vedere financiar. Să nu ne dorim succesul fără să transpirăm ci să ne doară întâi. Să învățăm să luăm decizii în avans și să ne ținem de ele oricât de greu ne-ar fi, să cerem ajutor în situații dificile.
Îți trebuie o minte și o inimă Vizionară ca să poți vedea dincolo de „zăbrele”, stelele. Nu te uita la cât de mare este problema ta, nu te plânge până ce ea te va înghiți. Caută soluții să o rezolvi cu ajutorul Domnului. „Nu înlemni cu ea în brațe”. Hybels. Viziunea este o abilitate dată de Dumnezeu să găsim soluții, să vedem dincolo de suprafață și să prindem un crâmpei din planul Lui pentru noi dacă ne dedicăm în totalitate.
Poate cea mai grea trăsătură de caracter pe care nu o poți obține ca și premiu este Răbdarea. Ca să ajungi la ea trebuie să știi: „că necazul lucrează răbdare. „Romani 5:3. Și tot ea întreține trăsăturile menționate anterior. Răbdarea ne cere să depășim punctele critice și să mergem mai departe, chiar dacă deja am obosit, și putere nu mai avem. Ne cere să răbdăm încă puțin ca să putem răzbi știind că Duhul Domnului lucrează în noi. 
A cincea trăsătură de caracter este Dragostea cu cele 4 ramificații. În primul rând dragostea este Blândă. Când înțelegem că fiecare om pe care îl întâlnim poate fi un potențial frate sau soră, ne înmuiem și îi tratăm cu bunătate.” B. Hybels.
Pentru a empatiza trebuie să încetinim puțin, să facem un efort considerabil în a ne pune în papucii cuiva. Cum m-aș simți eu în situația aceea? A fi blând înseamnă să îi văd pe oameni ca și comori ale lui Dumnezeu, să învăț să simt cu ei și să îi tratez cum face Hristos cu mine.
Dragostea trebuie să fie Aprigă- să insiste asupra adevărului în relații. Mi-a rămas unul din citate în minte „Tu numești asta căsnicie? Eu o numesc o glumă. Nu am de gând să te las să continui să mă tratezi ca pe ziarul de ieri”.Hybels. 
Dur. Dragostea aprigă alege adevărul și se încrede în Dumnezeu în ce privește consecințele. Pune binele celui iubit înainte și lasă loc de dialog.
Dragostea Sacrificială – Agape. Spunem noi că doar Hristos o poate trăi și așa este. Nu suntem în stare prin eforturile noastre să iubim ca El, dar El prin noi da. Dragostea aceasta costă: timp, energie, bani. „În mod paradoxal, când te dăruiești pe tine pentru ceilalți, găsești împlinire” Hybels. 
Dragostea sacrificială ne epuizează fizic, emoțional și spiritual. Când acest lucru se întâmplă relaxează-te, recreează-te și umple-te din nou prin Duhul Său.
Dragostea Radicală – sparge cercul ostilității. Autorul amintește trei cazuri spuse de Hristos în Scripturi. 'Întoarce obrazul'- fă ceva radical care poate marca viața acelei persoane. 'Dă haina de pe tine'- chiar dacă asta te costă o noapte tremurând, 'Du bagajele' celui ce îți cere mai mult cu o milă din dragoste pentru Hristos pentru că și El le poartă pe ale tale zilnic. Dragostea aceasta presupune oprirea ostilității, acțiune și legarea sufletului tău de Hristos. „Părăsește portul. Ieși în larg pe mare, căci acolo este locul unde ostilitățile încetează și pacea dăinuie. Acolo se manifestă prezența lui Dumnezeu într-un mod mult mai măreț decât o pot vedea cei de pe țărm”.Hybels.
Și dacă credeam că aceasta este ultima trăsătură pentru care merită să ne luptăm. Nu este așa. Autorul încheie spunându-ne că scopul nostru final este să dobândim Caracterul lui Hristos care cuprinde toate cele menționate anterior. Aflăm că Isus a venit să dăruiască dar nu în baza meritelor noastre ci alor Lui, că El este Păstorul nostru, care a fost dispus să își dea Viața pentru oile Sale, că este Stăpân dar nu unul care să își trateze robii cu răutate, ci îi face parte din familia Lui, adoptându-i.
„Avem nevoie de curaj să ne alăturăm familiei Lui, de disciplină să îndeplinim îndatoririle trasate de El, de viziune să depășim problemele inevitabile, de răbdare să păstrăm legătura cu frații și surorile noastre în loc să ne vedem de drum, de dragoste pentru a ține familia aceasta împreună și să ajungem și la alții invitându-i în ea și este nevoie de caracter.”Bill Hybels.
Toate acestea le putem dezvolta fiind parte din familia lui Hristos. 
Dacă și pe tine te-au captivat gândurile extrase din cartea aceasta , poți să o găsești aici...
⤵️
https://www.ecasacartii.ro/cine-esti-cand-nu-te-vede-nimeni.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...