Treceți la conținutul principal

Renunță la Pretexte!

În ultima perioadă simt cum toate se așază ca un puzzle în viața mea. Fiecare discuție, întâlnire, persoană, podcast, articol citit, predică ascultată...

Nu pot decât să spun: Mulțumesc Isus! 

O vreme nu vedeam în marea de piese, cum vreuna să se potrivească cu alta, cu atât mai puțin să încep să disting aproape o imagine clară.

Nu am niciun merit. Este doar Har.

Ieri am ascultat un mesaj biblic care necesita notițe serioase. 

Voi încerca să nu vă încarc cu prea multă informație. Încerc să surprind esența. Știm un lucru sigur răspunsul tuturor întrebărilor noastre a fost, este și va rămâne Isus. Dar parcă uneori simțim nevoia de mai multe explicații, sau exemple.

Haideți să renunțăm la pretexte! Sună a poruncă dar este mai degrabă o rugăminte pentru inimile noastre.

Ce sunt pretextele? Motive invocate care ascund motivele reale pe care le gândim, simțim. 

Nu te întreb dacă te-ai folosit de pretexte măcar o dată în viața ta, pentru că nu este nimeni să nu picat acest test. Bineînțeles, în afară de Domnul Isus. Noi, oamenii una gândim și alta spunem.

Ce ne împiedică să fim sinceri pe deplin? 

Teama, rușinea, respingerea, lipsa de încredere, reproșurile.

Se pare că aceste simțăminte se ascund în spatele pretextelor noastre.

Dar haideți să vorbim mai coerent. De ce rușine? Pentru că nu ne dorim să fim catalogate în vreun mod negativ, așa că preferăm să evităm persoane, situații care ne-ar putea cauza rușine. Dacă de exemplu, știm că am păcătuit și deja ne este rușine de ceea ce am făcut, alegem deseori să evităm să ne mărturisim păcatele unele altora. Aici intervine și teama, teama de judecată pentru ceea ce am greșit. Teama că nu vom fi acceptate de acum înainte, că nu vom mai fi iubite, apreciate. Te-ai confruntat și tu în momentele de slăbiciune cu teamă și rușine?

Tot aici intervine și respingerea. Nu ar fi destul că abia ne acceptăm și purtăm vina, cum să mai avem curajul să ne expunem în fața celorlalți, să ne respingă și ei?

Bineînțeles că ne lipsește încrederea în omul căruia îi mărturisim păcatul, ba chiar în noi însene dar adesea problema cea mai pregnantă este lipsa de încredere în puterea Sângelui lui Hristos care a plătit și pentru păcatul acela.

Ai trecut pe aici, nu?

Cum să faci față la asemenea stări lăuntrice și să nu găsești diferite pretexte „potrivite” fiecăreia?

Uneori nici măcar nu ne străduim să ne luptăm cu temerile, respingerea, lipsa de încredere, reproșurile. 

Pur și simplu găsim tot felul de pretexte să scăpăm de situația aceea.

Cele mai răspândite pretexte sunt: „Nu am timp”, „Nu pot”

De câte ori săptămâna asta ai folosit aceste două scuze?

Ce se ascunde în spatele lui: "Nu am timp"? Când vine vorba de a fi refuzate, imediat ne dorim să aflăm realul motiv, însă când noi suntem cele care refuzăm nu ne mai grăbim atât de tare, nu- i așa?

Nu am timp de fapt înseamnă că vrem să recunoaștem sau nu, „Nu îmi pasă” de ce îmi spui, de persoana ta, nu am sentimente pentru tine. Te rog să nu mă deranjezi".

Dur, nu?

"Nu pot", arată la rându-i nepăsare, aș spune complacere în situația respectivă. Nu pot oprește evoluția. Nu pot ne adâncește în mediocritate. 

Mă tot gândesc la versetul acela, că trebuie să fim cap și nu coadă. Suntem create să țintim spre excelență. Tot ce facem să fie făcut de cea mai bună calitate, să aducem un plus valoare și să împrăștiem mireasma lui Hristos peste tot. Atunci când spunem: "Nu pot" - ne declarăm învinse. Nu privim la Hristos, la puterea Lui ci la slăbiciunile noastre, pe care ar trebui să le antrenăm zilnic să devenim puternice.

Avem două opțiuni: să fim curajoase și să ne apucăm de treabă atunci când ni se cere dar mai ales din proprie inițiativă când vedem o nevoie. Sau să fim lașe, ignorând nevoia, posibilitatea de a ajuta spunând că nu este responsabilitatea noastră.

Tu ce fel alegi să fii?

Pretextele noastre maschează de fapt o lipsă de determinare. 

Până la urmă de la ce pleacă totul? De la faptul că ne mințim pe noi însene (adică reorganizăm lucrurile exterioare prin prisma celor interioare). Diseminăm adevărul (îl tocăm până nu mai știm care era). Rănile, traumele, amintirile ne distorsionează adesea adevărul.

Am descoperit cauzele. Dar ce este de făcut?

„Dumnezeu peste rănile pe care ți le-au făcut alții, peste reproșuri, peste lipsa de încredere, peste frică, El te îmbracă cu jertfa lui Hristos (așa cum a procedat pentru Adam și Eva- primul sacrificiu care arăta spre Isus).

Dragostea și jertfirea schimbă, topesc, dau curaj, ridică!

Dragostea lui Dumnezeu ar trebui să creeze un comportament în noi - noi trebuie să ne înarmăm cu același tip de iubire.

Doamne, vindecă-ne de minciuna de sine!”. 

Haideți să renunțăm la pretexte, acum că știm că provin din minciuna de sine, știm cauzele și știm și ce putem face. Cum ziceam, Isus este răspunsul.

Fiți binecuvântate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...