Treceți la conținutul principal

Investesc creștinii în dezvoltare personală?

 

Am crescut crezând că un creștin adevărat nu are nevoie de nimic altceva decât de Isus. Și e adevărat că nimic din lumea asta nu ne poate mântui și împlini în afară de El.

Însă nu am acceptat niciodată că un creștin poate folosi drept instrumente pentru creșterea sa spirituală, psihologia sau dezvoltarea personală. Aș fi blamat pe oricine mi-ar fi zis că un creștin are voie să facă asta.

Am ascultat însă multe predici, multe dezbateri dintre frați pastori creștini evanghelici, și am avut ocazia să cunosc un psihoterapeut creștin și pastor la o conferință în urmă cu câteva luni.

Și atunci m-am dus cu inima plină de prejudecăți și defensivă, însă cred că Duhul Domnului mi-a înmuiat-o. El a făcut să înțeleg că este nevoie și de psihologie să poți înțelege gândirea omului, mecanismele, și că dezvoltarea personală poate contribui la a-ți cunoaște darurile și a investi în ele. (daruri primite de la Dumnezeu).

Între timp descopeream un podcast creștin care se adresa generației tinere unde am cunoscut un tip chiar mai mic decât mine care era capabil să-mi dea lecții de viață. Nu-mi puteam opri lacrimile în timp ce îi ascultam povestea și simțeam cu fiecare cuvânt pe care îl rostea. I-am citit cartea încă cu reticență, mi-am zis că trebuie să iau de acolo doar ceea ce poate fi de folos.

Dar nu era destul să mă convingă un tip care nu era evanghelic că trebuie să mă iubesc pe mine însămi ca să pot să înțeleg ce înseamnă să fiu iubită și să pot oferi iubire la rândul meu. Îmi părea un "Așa Nu". Domnul Isus ne-a întruchipat toate poruncile într-una singură „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Am învățat mereu că problema mea e că mă iubesc prea mult și sunt prea egoistă să îmi pese de aproapele meu, nici pe departe că eu trebuie să învăț să mă iubesc pe mine în mod sănătos.

Însă tot în perioada aceea venise în viața mea o femeie faină, mereu cu un zâmbet molipsitor, părea lipsită de orice griji și mereu gata să mă ajute fără să aștepte ceva în schimb. Mi-a oferit o carte „Începe cu ce nu-ți place”. Eram curioasă (în ultima vreme citesc zilnic și nu făceam de cât să mai adaug ceva de calitate cunoștințelor mele). Și totuși poate un creștin să caute să se dezvolte personal? Îmi părea că e egocentrist și păcătos și că sigur e o problemă acolo. Însă mi-am dat voie să am inima un pic mai deschisă, m-am rugat și am cerut de la Domnul să iau doar ce e bun din carte.

Această femeie faină, mi-a devenit mentor în arta de a dobândi o atitudine entuziastă pentru orice mic lucru.

Tot ea mi-a explicat cum poate un creștin să folosească dezvoltarea personală fără să-și neglijeze relația cu Hristos care este Sursa la care suntem permanent conectate pentru Viață.

Îmi spunea că dezvoltarea personală are rolul de a mă ajuta să descopăr prin alți oameni darurile pe care le-am îngropat de mult în pământ și apoi cum să investesc în ele.

A început parcă să se facă lumină și pentru mine.

Nu mai părea ceea ce credeam că este. Dezvoltarea personală este și pentru creștini? Nu e un concept prin care vrăjmașul vrea să-mi ridic eul în slăvi?

Așa am crezut. Știu că există această capcană pentru toți aceia care nu știu că dacă Dumnezeu ar spune acum "Stop", inima nu ar mai bate și toate planurile s-ar duce pe apa sâmbetei.

Însă noi avem harul să știm că Isus ne ține și atunci când trecem prin perioade mai dificile, un instrument ca acesta ne poate ajuta să ne ridicăm și să mergem înainte.

Pentru mine a fost un "Click" pe care nu am crezut vreodată că îl pot accepta sau că îl pot implementa în viața mea.

Așa că acum conform propriei tale inimi îți poți răspunde? Este dezvoltarea personală un păcat?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...