Treceți la conținutul principal

Ajutor potrivit

Dumnezeu ne-a creat pe noi fetele și femeile ființe relaționale, „un vas mai slab”, cu menirea de a dărui „viață” biologică și spirituală. Suntem create după Chipul și Asemănarea Sfintei Treime. „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu”. Geneza 2:7 

„Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit (ezer kenegdo) pentru el.” Geneza 2:18 

Da, noi suntem fetelor, cele chemate să fim ajutorul potrivit fiecare pentru ce Adam i-a încredințat Domnul. Mă gândesc că aici contextul este cel al familiei, dar putem fi un ajutor potrivit și fără să avem un soț? 

Dacă nu vom fi binecuvântate să dăruim viață biologică asta ne va fura și binecuvântarea de a oferi viață spirituală?

De ani de zile pasajul acesta mi-a frământat mintea și inima... Voi putea fi ce a fost femeia chemată să fie dacă nu voi fi binecuvântată cu un soț?

Cum să fiu un ajutor potrivit dacă nu am un soț? Față de cine îmi pot manifesta acest rol?

De mică am citit prin cărțile creștine că primul exemplu masculin din viața unei fete este cine? Tatăl ei. Acolo unde nu este tatăl, poate bunicul, fratele, unchiul, sau dacă nu există o familie dar fata este creștină poate că pastorul va fi omul după care va privi cu admirație. Uneori poate că avem toate aceste figuri în viețile noastre dar provenim din familii dezorganizate și exemplul primit nu este cel care să ne dea aripi să zburăm.

Ajungem cumva să ne ratăm menirea de a fi ajutor potrivit prin faptul că nu avem cui să îi fim? Și apoi tânjim cele mai multe dintre noi să se împlinească în viețile noastre versetul acesta, „nu este bine ca omul să fie singur”. 

Ca fete suntem înzestrate de Domnul și cu capacitatea de a analiza, și uneori acest lucru devine defect.

Despicăm fiecare situație în zeci de bucăți până când descoperim că nici nu mai știm de la ce am pornit. Ne creem scenarii în minte și de multe ori emoțiile ne devin stăpân în loc să fie Duhul Sfânt.

Ne dorim să fim ajutor potrivit însă modul în care privim acest rol uneori nu este și cel pe care Domnul l-a destinat pentru noi. 

Bărbații își imaginează rolul nostru de multe ori dintr-o perspectivă greșită și uite așa ne pierdem în așteptări nerealiste unii față de alții și ne ratăm scopul pentru care am fost create. 

Cred că și tu la un moment dat te-ai simțit frustrată. Ți-ai dorit ca acum când ai un soț să îi fii un ajutor potrivit și uneori ai sfârșit în a fi un ghimpe chiar dacă nu ai intenționat acest lucru. Poate că te-ai străduit prea mult și nu ai fost înțeleasă sau poate că modul în care ai înțeles tu acest rol nu este cel lăsat de Domnul.

Dar chiar și tu, cea care nu ai un soț încă, rolul tău de ajutor potrivit, cere aceleași sacrificii. Să fii umărul care să vadă lacrimile prietenelor. Să fii urechea gata să asculte. Să fii mâinile care să ridice atunci când vezi pe cineva aproape la pământ. Să îmbraci pe cel gol. Să hrănești pe cel flămând. Să dai apă celui însetat.

Poate că pentru tine, lucrurile astea nu-ți sunt străine. Deja le faci cu dragă inimă fără să aștepți ceva în schimb. Dar poate că pentru unele dintre noi, care au așteptat un soț căruia să îi fie ajutor potrivit, aceste lucruri au lipsit. 

Nu e timp pierdut. Putem încă să reparăm ce am înțeles greșit.

Putem fi un ajutor potrivit, dacă nu mai așteptăm pe Adam, ci am fi atente la șoapta Duhului Sfânt care ne aduce omul pe care îl putem sluji.

Domnul să lucreze pentru fiecare să fim un ajutor potrivit. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...