Treceți la conținutul principal

Moș Crăciun sau Pruncul Isus?



Care este povestea Crăciunului?

V-ați întrebat vreodată de ce credem în Moș Crăciun? Poate spuneți ce întrebare puerilă. Da, nu contest, la prima vedere așa sună, dar mă gândeam zilele acestea privind în jurul meu la oamenii care sunt în vâltoarea sărbătorilor, și care fierb la propriu ce să cumpere mai frumos, și original să impresioneze atunci când cei dragi desfac cadourile de sub brad.

Toți îl așteaptă pe Moșu’ și uneori am impresia că și noi cei care știm adevărata poveste a Crăciunului suntem prinși în capcana asta mediatică asupra legendei unui bătrânel care s-a comportat urât cu un copil și după ce Dumnezeu l-a iertat a hotărât să facă cadouri tuturor copiilor în noaptea de Ajun. Legenda este frumoasă și totuși Moș Crăciun nu există, dar ne este mai ușor să credem în povestea lui decât în cea reală.

De ce? Probabil că multora ne place să privim filme precum: „Cine este Moș Crăciun? Elful? Singur acasă primele 2 părți, Deck the halls, Goana după cadou”, și altele, cu acestea am crescut și an de an se redau la televizor. Toate au final fericit. Ne place ca de Crăciun să petrecem timpul în familie, în jurul mesei, povestind și râzând ... ascultând colinde, desfăcând cadouri.. Ne place să credem că Moșu’ a fost darnic și anul acesta și ne-a adus fix ce ne doream cel mai mult, și totuși niciodată exact ce ne trebuia. 

Îl alegem pe Moș Crăciun și povestea cu reni, cadouri, și brazi frumos împodobiți în locul Sărbătoritului acestei zile de 25 decembrie, Pruncul Isus Hristos. 

De ce ne este mai ușor să credem în Moș Crăciun decât în Isus?

Pentru că ne este greu să acceptăm sărbătoarea fără belșug. Ne este greu să ne imaginăm că primul Crăciun, a fost simplu și nici pe departe într-un loc confortabil, cu masă întinsă, nici cu luminițe, nici cu brad, nici cu, cadouri ... dar a fost cel mai frumos Crăciun pentru Maria și Iosif.  De ce?

Cum putea o fecioară, o adolescentă să se bucure că dă naștere unui prunc fără ajutorul unui medic, sau moașe, l-a avut doar pe Iosif lângă ea ... Cum putea Iosif să se bucure știind că nu îi poate oferi fiului lui nici măcar un pat cald? Și logodnicei lui confortul unei locuințe? Cum a putut Isus să aleagă să se nască într-un grajd mizerabil, deși era Rege? Cum a putut să accepte ca animalele să îi facă căldură în loc să se bucure de confortul unei plăpumi? Cum au putut magii să se bucure să călătorească pe cămile peste 1500 de kilometri doar ca să vadă Pruncul? Cum au putut păstorii să se bucure de vestea Nașterii lui Mesia renunțând poate la pâinea lor, pierzând locurile de muncă? 

Cum?  Pentru că nu era un simplu prunc născut în părțile Iudeii, ci avea să le fie Adevăratul Rege, profețit în Vechime. 

De ce ne este mai ușor să credem în ideea de Crăciun decât în Nașterea Pruncului Isus? Pentru că Moș Crăciun ne cere să fim pe lista celor cuminți pentru a primi cadourile mult visate, și totuși părinții au grijă să pună sub brad și copiilor obraznici ceea ce au așteptat. Pentru că avem mese pline, pentru că suntem cu familia dar după ce zilele acestea trec, a pierit și bucuria, cadourile devin plictisitoare, mâncarea ne-a îndestulat, și ajungem  să o aruncăm în tomberoane. Familia nu mai este împreună și ne întoarcem la rutina zilnică așteptând următorul Crăciun pentru a repeta experiența. Mă înșel eu? Sau de multe ori și noi suntem prinse în vâltoarea aceasta? 

Și totuși de ce nu alegem să credem în Pruncul Isus? El nu ne cere să fim pe lista celor cuminți, că oricât ne-am strădui nu vom putea să nu facem nici o greșeală, și nu ne aduce cadourile mult visate, ci se dă pe El Însuși ca dar pentru noi, și nu doar pentru Crăciun ... ci pentru totdeauna, darul Lui este pentru sufletele noastre, mântuirea și salvarea de mânia lui Dumnezeu. El nu s-a născut în palat, în confort deși era Rege și nu a avut cele mai bune bucate pe masă. 

Nașterea Lui părea că n-a schimbat nimic în lume, dar păstorii s-au întors la stână cântându-i lui Dumnezeu, magii au ascultat de îngerul care le-a cerut să se întoarcă pe alt drum în țara lor, deși doar pe acela îl cunoșteau. Au plecat schimbați de acolo... 

Pruncul Isus ne cere să Îi facem loc în inimile noastre, nu doar în casele noastre, ne cere să Îl iubim renunțând la noi, la visele noastre, și să ni le dea pe ale Lui, ne cere să Îl ascultăm și să Îl credem că are un plan hotărăt  pentru fiecare dintre noi. Şi dacă alegem asta, după ce Crăciunul va trece, familia pleacă, cadourile devin plictisitoare rămâne El, și inima nu mai este goală, și nu mai tânjește după următorul sfârșit de an pentru a retrăi bucuria Crăciunului. 

Este greu să ne lepădăm de noi însene, să părăsim visele noastre, confortul, și să ne încredem în Pruncul născut în iesle care ne-a pregătit un viitor și o nădejde. Este greu să așteptăm timpul Lui, când putem să cerem de la Moș cutiuțe frumos ambalate așezate sub bradul luminat, și să ne bucurăm de spirit, dar nu de Sărbătorit, Pruncul Isus ne cere prea mult. Moșu’ nu vrea nimic de la noi.  

Aceasta este povestea Crăciunului. Pentru noi Crăciunul este Isus. Începe cu El. Este despre El. Și nu se termină după trei zile, rămâne în fiecare zi. În inima căruia este Isus oricât de singur ar fi, oricâte încercări ar veni peste el și prin câte lipsuri ar trece nu pierde nădejdea și bucuria că Hristos este de partea Lui. 

Cei care îl așteaptă pe Moșu’ nu vor avea bucurie permanentă, ci doar o fericire de moment la descoperirea unui cadou ce nu le poate salva inima. 

Tu pe cine sărbătorești anul acesta pe Moș sau pe Pruncul Isus?

      

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...