Treceți la conținutul principal

Moșii lui Decembrie

 

E Decembrie. S-a mai dus aproape 1 an.

Din nou am întrat în frenezia lunii acesteia mult așteptate de toți cu mic cu mare...

Ne-am luminat din nou casele, curțile. Am căutat cele mai faine cadouri pentru cei dragi...

Ne-am pregătit toate cele necesare pentru masa de Crăciun...

Deși doar ce a trecut 6 Decembrie... Prima zi care marchează Începutul Spiritului Sărbătorilor de iarnă.

Decembrie e luna moșilor... A Lui Nicolae și Crăciun.

Doi bătrânei a căror vârstă e uitată în timp de mii de ani. 2 bătrânei care au ca singur scop să facă o bucurie copiilor din întreaga lume și toate astea doar într-o singură noapte... Nicolae în 6 Decembrie iar Crăciun pe 24.

Ați auzit și voi povestea lor nu?

Nu e om căruia să nu-i placă poveștile... Mai ales cele cu final fericit. Și povestea Moșilor e an de an cu final fericit.

Toți copiii cuminți primesc cadouri în ghetuțele lustruite și apoi sub brad.

Noi știm că e doar o poveste care ne-a captivat atât de mult mintea și inima încât și noi am devenit parte din ea.

Și ne este aproape imposibil să ne dezlipim de obiceiurile acestea care ne fac să fim și noi în rând cu lumea.

Visăm cu ochii deschiși la ce vom găsi în ghetuțe și sub brad chiar dacă suntem oameni deja mari...

Așteptăm să vedem la ce s-au gândit cei dragi ai noștri să ne ofere în aceste 2 zile ca locțiitori ai Moșilor.

Știm că Moșii sunt doar legende și au devenit comerciali întrucât magazinele au nevoie de vânzare și acum e momentul lor.

Le dăm frâu liber să continue să ne „jumulească” an de an de toate economiile strânse cu greu pentru că o dată în an sunt Sărbătorile de iarnă și trebuie să fie de neuitat.

A trecut 6 Decembrie, urmează în câtva timp și Crăciunul.

Cu ce rămânem din aceste 2 Sărbători? Cu o mulțime de dulciuri, haine, încălțări, excursii sau pentru unii lucruri mai costisitoare în funcție de buget și de dorința de epatare...

Ne bucurăm 2 zile în an pentru un cadou mult așteptat sau măcar că cineva drag s-a gândit la noi... Și apoi ne resetăm pe modul „rutină”.

Vă sună cunoscut?

Anul acesta, cadoul de la Moș Nicolae a ajuns mai devreme la mine... De ce l-am așteptat ca și cum trebuia să primesc ceva altfel aș fi fost tristă?

De ce vorbesc despre Moși ca și cum ar fi reali și mi-ar putea împlini vreo dorință?

Cine poate să împlinească dorințele omului?

Doar Isus. Până la urmă dacă e Cineva care merită sărbătorit nu 2 zile pe an ci în fiecare zi, Acela e Isus.

El nu se furișează pe horn să ne aducă daruri celor ce suntem cuminți... El S-a dat pe Sine în locul nostru ca să putem să căpătăm cel mai de preț Dar – împăcarea cu Tatăl și viața veșnică.

Când mă uit la Luna Decembrie... Văd cum undeva Isus e amestecat printre cadouri, mese îmbelșugate... într-un colind care amintește de Fecioară Maria și Prunc.

Văd cum unii îi redenumim pe Moș Nicolae și Crăciun - Isus... Doar să ne amorțim conștiințele că sărbătorim pe Cine trebuie.

Dar de fapt niciuna dintre aceste Sărbători nu ne aparțin.

Ascultam deunăzi un mesaj Biblic despre semnificația luminițelor, a bradului și Crăciunului în sine... Ce legătură au cu ISUS?

Niciuna dar ne plac obiceiurile acestea... Ne fac să ne simțim bine.

Nu putem renunța la ele că ar însemna să fim priviți strâmb ca ciudați de cei din jur... Așa că an de an ne lustruim ghetuțele și așteptăm un cadou cât de mic sub brad...

Ce ar fi dacă anul acesta... Ai primi cel mai frumos dar – pe Isus ca Mântuitor?

Și dacă deja L-ai primit... Reînnoiește Legământul cu El.

Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeia din Proverbe 31 pot fi și eu

Știți că există anumite lucruri care nu ne plac și cărora le zicem pas pentru o anumită vreme motivând, ”Nu este pentru mine, Nu este încă momentul.” Dar ajungem într-un final să descoperim că de fapt am amânat o mare binecuvântare. Un astfel de lucru a fost pentru mine Proverbe 31.  În perioada aceasta am fost provocată să îl citesc zilnic și din dorință de a nu dezamăgi am acceptat. Mă tot gândeam care este rostul, ceea ce scrie aici: „Este un ideal. Nu știu pe nimeni așa.” Și o să ajung să îl știu pe de rost (nu că ar fi un lucru rău). Așa că am început să îl citesc și să îl studiez verset cu verset. Și iată ce mi-a vorbit Domnul.        Proverbe 31 nu este în primul rând scris pentru fete/femei și soții ci mai degrabă cuprinde un set de sfaturi și avertizări din partea unei mame către fiul ei. S-ar crede că mama este Batșeba iar el, Solomon. Acestea sunt învățăturile date în vederea căpătării fricii de Domnul și a înțelepciunii. Acest Lemuel, era „ro...

Trestia frântă și mucul fumegând

  Ce carte din Biblie studiaţi în perioada aceasta? Cum vă vorbeşte Domnul prin ceea ce poate citiţi  a nu ştiu câta oară? De câte ori ni se întâmplă să trecem rapid prin ceea ce deja ştim? Din acest motiv am ales de ceva ani să am un carneţel şi un pix şi nu să subliniez direct în Cuvânt. De multe ori acest lucru ne opreşte din a mai vedea dincolo de verset ceea ce Domnul ne poate vorbi chiar pentru perioada în care ne aflăm. De o vreme încoace studiez Evanghelia după Matei , verset cu verset.   Privirea mi-a rămas asupra cuvintelor Domnului Isus care spun că El: “Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui." Ce cuvinte pline de speranţă când poate eşti la pământ şi crezi că nu te mai poţi ridica. Şi da, fără El situaţia în care poate ne aflăm acum este fără scăpare. Noua Traducere ne prezintă o imagine mai actuală: ”nu va rupe trestia (sfărâmată, fisurată)”. Trestia...

ACASĂ

De ceva timp tânjeam să ajung în România. Când nu reușeam să mă acomodez, gândul îmi zbura acasă. Îmi era dor de bunica mea care m-a crescut... Voiam să-mi revăd prietenele.  Îmi lipsea România... (Dar nu pentru mult timp ). Am avut un răgaz bine primit pentru o săptămână să ne vedem familiile reciproc în ambele orașe la capete opuse de țară. Am călătorit după multă vreme cu trenul. În chiar aceste câteva luni am cunoscut civilizația Vienei și nici dacă aș vrea nu pot să nu vad diferența (mai ales pe cea din infrastructură). Cu trenul ajungi așa de repede dintr-un loc în altul... Dar nu la fel de repede și în România. Aproape că mi se pare că stă pe loc. Am străbătut țara la propriu într-o zi și o noapte. Fară să pun geană pe geană. De oboseală mă dureau toate oasele. Mai bine de soțul meu care poate dormi în orice loc. Noi femeile ținem mult la igienă... Bărbații sunt mai relaxați. (motiv pentru care nu pot sta întinsă pe scaunele din tren). Întâi pașii noștri s-au oprit în Oradea...